Infofinanciar > Info > ROBOR-ul la trei luni, pe steroizi! Ultimul nivel atât de mare a fost atins în toamna de acum 11 ani
Info

ROBOR-ul la trei luni, pe steroizi! Ultimul nivel atât de mare a fost atins în toamna de acum 11 ani

ROBOR - sursa foto - economedia.ro
Sursa foto - economedia.ro

Contextul actual în întreaga lume, pe lângă războiul dintre Rusia și Ucraina, este marcat și de o creștere a prețurilor sau a diverselor contribuții pe care oamenii trebuie să le plătească. România, așa cum era de așteptat, nu reprezintă o excepție Pe lângă costul diverselor bunuri sau servicii, și indicele pe baza căruia se calculează dobânda creditelor în lei s-a mărit. Nu doar că a crescut, dar depășește și nivelele record care au fost înregistrate în România în ultimii ani.

Întâi de toate, este important de precizat faptul că există o alternativă la ROBOR, mai precis indicele de referință pentru creditele consumatorilor sau pe scurt, IRCC. Conform celor de la Digi24, valoarea acestui indice este de 1.86% în acest moment. Modalitatea prin care se calculează IRCC-ul este, potrivit sursei mențioante la începutul acestui paragraf este următoarea: se face o  medie aritmetică a tuturor ratelor cu dobândă zilnică. Totuși, și acesta a crescut prin comparație cu ultimele trei luni, când se situa la 1.17%.

Cu cât a crescut mai exact indicele ROBOR calculat la trei luni

Marea problemă este faptul că indicele ROBOR calculat la trei luni mai are extrem de puțin până să ajungă la pragul din luna noiembrie a anului 2011. Atunci, valoarea lui era de 6.42 puncte procentuale, iar la acest moment este doar cu 0.1% mai mic, adică de 6.41%, potrivit celor de la Digi24.

Nu doar că este la un pas extrem de mic de a atinge nivelul de acum 11 ani, dar și de la o zi la altă ritmul creșterii este unul galopant. Practic, conform celor de la Digi24, ROBOR-ul la trei luni era de 6.28%. Cât despre creșterea de când am intrat în anul 2022, acest indice practic s-a dublat. Potrivit sursei menționate anterior, valoarea indicelui ROBOR calculat la trei luni era, în luna ianuarie de doar 3.02%. Firesc, războiul din Ucraina este unul dintre princiaplii factori care au condus la acest lucru, pentru că cele mai mari creșteri au fost înregistrate după ce Rusia a declanșat invazia.

Indicele ROBOR calculat la 6 luni nu a putut „să se abțină”

De asemenea, și indicele ROBOR calculat la șase luni a cunoscut creșteri substanțiale. Conform celor de la publicația Digi24, valoarea exprimată în puncte procentuale s-a mărit și ea. De la o cotă de 6.41% s-a ajuns la una cu 0.12 % mai mare, respectiv la 6.53%.

Dacă indicele calculat la trei luni și la șase luni a înregistrat creșteri, nici cel de 12 luni nu se putea lăsa mai prejos. Conform celor de la Digi24, creșterea pentru ROBOR-ul calculat în această perioadă de timp s-a mărit cu 0.9%. Adică de la un prag de 6.58% s-a ajuns la unul de 6.69%.

Acest ritm este unul amețitor, pe care cetățenii români care intenționează să își facă un credit îl vor resimți din plin. Practic, vor trebui să plătească mai mult pentru a achita împrumutul bancar.