Infofinanciar > Info > Riscurile la care se supun oamenii care nu își achită amenzile. Urmările pot fi extrem de serioase
Info

Riscurile la care se supun oamenii care nu își achită amenzile. Urmările pot fi extrem de serioase

Amenzi Sursa foto MediaFLUX.ro
Sursa foto: arhiva companiei

În țara noastră există două tipuri de amenzi. Acestea depind de regulile și legile care au fost încălcate. Este vorba, mai exact, despre amenda contravențională și despre amenda penală.

O amendă este un lucru care generează neplăceri oamenilor. Cu toate aceste, efectele care apar dacă cineva uită să achite o amendă sunt și mai neplăcute. Există, cu toate astea, și posibilitatea de a scăpa de acestea prin prescripție.

Achitarea amenzii

Atunci când un cetățean primește o amendă, cel mai indicat este să o achite în termen de 15 zile. În aceste zile, valoarea amenzii se plătește numai la jumătate, conform legii în vigoare. Mai exact, în cazul în care valoarea unei amenzi trecută în procesul verbal este de 800 de lei, persoana în cauză va achita, în cele 15 zile, numai 400 de lei. În cazul în care persoanele depășesc această perioadă, amenda va fi achitată în totalitate, adică toți cei 800 de lei.

Cel mai adesea amenzile contravenționale sunt emise pentru nerespectarea regulilor de circulație. Printre motive se regăsesc depășirea limitei de viteză, parcarea pe locurile nepermise sau faptul că șoferii nu utilizează centura de siguranță. Și pentru aceste amenzi este indicat să se achite în primele 15 zile, atunci când valoarea acestora scade la 50%.

Conform unor modificări recente, plata nu se mai poate realiza direct la polițistul care a emis amenda. Însă, pentru a nu fi nevoiți să se deplaseze, șoferii pot utiliza platforma online.

Neachitarea unei amenzi

Există și cazuri în care oamenii uită să mai achite aceste amenzi. Cel mai probabil, aceștia vor primi o înștiințare de la autorități. Dacă plata nu se va realiza nici atunci, persoanelor în cauză li se pot aplica popriri pe conturile bancare. De asemena, acestora li se mai pot reține bani direct de la angajator.

De cele mai multe ori șoferii se bazează pe faptul că, după o perioadă de cinci ani, amenda se prescrie. Totuși, acest termen nu este unul stabil, ci se poate modifica cu fiecare notificare pe care autoritățile o emit.

Totodată, în atribuția polițiștilor mai intră și emiterea unui proces verbal de constatare și sancționare către primării. Mai apoi, persoanele sancționate vor fi somate de către Direcțiile de Taxe și Impozite. După asta sunt obligate ca în 15 zile să plătească banii ceruți de stat.

Executarea silită

Cea mai gravă consecință este executarea silită. Asta se întâmplă în cazul în care amenda nu este plătită nici după ce persoana în cauză a fost somată. Ceea ce trebuie amintit, totuși, este că această metodă extremă se aplică numai atunci când sunt în joc sume importante de bani.

Băncile sunt obligate să trimită detalii despre situațiile financiare ale persoanelor către banca Națională a României. În cazul în care un cetățean nu deține un cont bancar, oficialii vor apela la Inspectoratul Teritorial de Munca, în vederea obținerii de detalii cu privire la locul de muncă. Ulterior se pot opri sume din salariu, informează romaniatv.net