Infofinanciar > Info > Riscuri pentru România. Ce presupune aderarea la Schengen în etape
Info

Riscuri pentru România. Ce presupune aderarea la Schengen în etape

dreamstime_xxschengen (sursă foto: dreamstime)_189713626
sursa foto dreamstime

Aderarea la Schengen reprezintă un obiectiv extrem de important pentru România. Blocajul de la spațiul fără frontiere este un impediment în calea evoluției României. Principala problemă a procesului de aderare este votul negativ al Austriei. Care nu a permis intrarea țării noastre sau a Bulgariei în Schengen.

Dar, se pare că părerea Austriei se schimbă. Țara a venit cu noi cereri pentru România și dacă acestea vor fi respectate, votul va fi schimbat. Dar, doar pentru aderarea la Schengen pe calea aerului.

Ce presupune aderarea la Schengen în etape

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac a susținut că aderarea în trepte la Schengen ar fi „o mare eroare” din partea țării noastre. De asemenea, acesta a mai afirmat că manierea de abordare a austriecilor este „destul de riscantă și neserioasă”. Aceasta se aplică și în cazul Bulgariei, pe de altă parte.

„Trebuie să subliniem că există o schimbare de abordare, însă este o abordare destul de riscantă şi destul de neserioasă a Austriei în relația cu România și Bulgaria dintr-un motiv foarte simplu, pentru că deşi este singurul stat din UE care a rămas în această logică de blocaj în ceea ce priveşte intrarea noastră în spaţiul Schengen” a mai subliniat deputatul european

Pierderi pe plan economic

Acesta își justifică afirmația completând că Austria este singurul stat din Uniune care este are o logică opacă cu privire la aderarea noastră la Schengen. Austria ne prezintă intrarea în etape (întâi aerian, apoi terestru) ca pe un avantaj. Dar acesta ar reprezenta o „capcană”. Având în vedere că Tratatele Uniunii europene sunt clare și afirmă că odată îndeplinite criteriile de aderare, tot ce trebuie este să fii invitat.

În egală măsură, Eugen Tomac a adăugat că spațiul Schengen se referă nu doar la libera circulație a persoanelor, ci și a bunurilor. Astfel România înregistrează pierderi masive pe plan economic. „De aceea, cred că abordarea Austriei este una destul de periculoasă, pentru că, pe lângă faptul că pune condiții care nu se regăsesc în tratat și Acordul Schengen, încearcă să ne împingă spre o cale inacceptabilă și anume să intrăm în două etape în spațiul de liberă circulație al UE și anume întâi cu Schengen-ul aerian și apoi terestru” a explicat Eugen Tomac.

România îndeplinește condițiile de aderare

Aderarea în etape este o abordare care nu se susține, a explicat Tomac. Deoarece există state care inițial nu erau de partea României și a Bulgariei, precum Olanda. Dar care, între timp, și-au retras obiecțiile. Conform lui Eugen Tomac, aderarea a Schengen în două etape nu ar fi acceptabilă.

În primul rând, Comisia Europeană afirmă că statul român îndeplinește toate condițiile pentru o aderare totală. Un caz asemănător ar fi al Croației, ultima intrată în Uniune și primită în Schengen fără condiții suplimentare. Despre care se știe că este o poartă deschisă imigranților ilegali. Deci, blocajul austriac împotriva noastră este unul nejustificat. Având în vedere că România a semnat un pact pentru imigrație și azil la nivel european.

„Anul trecut, pe 20 decembrie, Consiliul UE trimitea către Viena o recomandare prin care atenționa statul austriac că nu respectă acordul Schengen în ceea ce privește returnarea. (…) De aceea, cred că ar fi o mare eroare să acceptăm intrarea în două etape”, a explicat europarlamentarul.

Perspectivă greșită

Autorităţile române privesc dintr-o perspectivă greșită propunerea Austriei de aderare în etape. România a vorbit doar despre drepturi și criterii, evitând pierderile pe care le suportăm.

Momentan „România a pierdut peste 100 miliarde de euro pentru că, în mod abuziv, îi este restricționat accesul în spațiul de liberă circulație a UE” a completat eurodeputatul. Acest lucru ar trebui să atragă o acțiune guvernamentală la Curtea de Justiţie a UE, a transmis Tomac, conform Agerpres .