Infofinanciar > Info > Revoluție la Dacia. A fost lansat noul Duster
Info

Revoluție la Dacia. A fost lansat noul Duster

Noul Duster Journey si Extreme Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto Arhiva companiei

Compania românească de autoturisme Dacia lansează a treia generație a modelului extrem de bine cunoscutul, Duster. Totuși, acesta mai amintește doar puțin de vechile modele, fiind cu totul o revoluție în sectorul auto.

Acestea ate un design robust, cu mai multă personalitate. Fiind construit pe platforma CMF-B, oferă o experiență superioară la volan. De asemenea, versiunea 4×4 va duce experiența off-road la un alte nivel. Cu toate schimbările aduse, Dusterul rămâne mereu alegerea ideală pentru un SUV de familie, maia les având în vedere raportul preț-prestații de pe piață. Noul model Duster va fi fabricat la uzina de la Mioveni.

Dacia Duster, prima alegere 

« Mai Duster decât oricând » : noul Duster continuă povestea de succes a unui model care a devenit o referință pe piață și o adevărată emblemă a mărcii Dacia și a valorilor sale: Robustă și Outdoor, Esențială și Cool, Eco-Smart. Lansat în 2010, reînnoit pentru prima oară în 2017, Duster s-a impus prin modul atipic de abordare a segmentului SUV. 

Duster este o adevărată poveste de succes. În 13 ani de carieră, modelul a fost recompensat cu peste 40 de premii și a fost produs în peste 2,2 milioane de exemplare. În 2022, Duster a fost cel mai vândut SUV din Europa către clienții persoane fizice. Zilnic, aproape 1.000 de vehicule Duster ies de pe linia de asamblare a uzinei Dacia de la Mioveni, ceea ce echivalează cu o cadență apropiată de un vehicul pe minut!

Duster își reinventează designul. Modelul își păstrează toate calitățile estetice care au contribuit la succesul generațiilor precedente, în special aspectul său robust, dar le aduce la un nivel superior, adoptând cu mândrie noua identitate vizuală a mărcii.

„Chiar înainte de a începe să lucrăm la stilul noului Duster, am lucrat la proporțiile sale, pentru a-i da o postură echilibrată … faptul că am început prin identificarea proporțiilor potrivite ne-a permis să evităm ulterior orice artificiu de stil”, a transmis David Durand, directorul de design Dacia.

Noul Duster, un vehicul autentic

Alegerea a ceea ce este esențial, a ceea ce contează cu adevărat: această filozofie a mărcii Dacia se aplică și în cazul noului Duster. Echipa de designeri a început lucrul pornind de la volume simple: habitaclul, capota motorului, forma aripilor, etc. Apoi, a asamblat toate aceste elemente, având ca rezultat un stil modern, cu planuri drepte și forme bine demarcate.

Simplitatea formelor și a volumelor se reflectă în fiecare detaliu al designului, de la partea frontală verticală, la pasajele proeminente ale roților, la hayonul amplu și la suprafețele vitrate laterale demarcate de linii clare, de la portiera față până la geamul de custodă

Noul Duster dispune de un ansamblu de elemente de protecție care înconjoară într-un mod armonios și inspirat întreaga parte inferioară a caroseriei, de la bara frontală, continuând cu pasajele roților, cu protecțiile laterale și terminând cu bara din spate. Impresia generală creată este cea a unui vehicul robust, pregătit pentru incursiunile outdoor!

Coerent și perfect adaptat epocii sale, designul noului Duster se remarcă totodată printr-o abordare care ține cont de protecția mediului.

Am căutat să stabilim o adevărată coerență între designul exterior și cel interior. Stilul habitaclului este robust și dă impresia unui spațiu în care ești protejat.”, a continuat David Durand.

Totul are o unitate și o continuitate

Această impresie este accentuată de aspectul noii planșe de bord, înaltă, verticală, amplă, care integrează un bandou larg. Coerența cu stilul exterior este exprimată și prin forma aeratoarelor, inspirată din designul folosit la pasajele roților.

La fel ca la exterior, designul interior nu uită niciun moment ceea ce este esențial, altfel spus, util. O atenție specială a fost acordată ergonomiei. Noul Duster dispune de un ecran central de 10,1” situat în câmpul vizual și orientat cu 10° spre șofer. Maneta de acționare a cutiei de viteze automate este de asemenea foarte ușor de manevrat, la fel ca volanul, a cărui calotă este ușor aplatizată atât în partea superioară, cât și în cea inferioară.

„Duster nu ar fi Duster fără un habitaclu ingenios și practic care facilitează viața de zi cu zi a utilizatorilor. Totul este conceput pentru a vă simți ca acasă, atât pe locurile din față, cât și pe cele din spate”, a transmis David Durand.

Design-ul cool, un plus al Dacia Duster

Nu în ultimul rând, noua semnătură în formă de Y subliniază legătura între designul interior și cel exterior al noului Duster :

La interior, o regăsim în forma aeratoarelor, a căror suprafață trasează un Y (de culoare Copper Brown pe nivelul de echipare Extreme), și pe panourile portierelor, unde forma de Y este vizibilă de-a lungul cotierelor. În centrul volanului, sigla Dacia înlocuiește numele mărcii.

La exterior, semnătura luminoasă în formă de Y este prezentă atât la blocurile optice față, cât și la cele din spate. Același Y se regăsește în desenul jantelor din aliaj, al căror aspect strălucitor este obținut fără utilizarea cromului.

Am dorit ca designul noului Duster să fie mai atrăgător ca niciodată, reflectând stilul Dacia, și afirmând cu putere valorile noastre: Robust și Outdoor, Esențial și Cool, Eco-Smart”, a concluzionat directorul de design Dacia.