Infofinanciar > Esential > Revista presei internaționale. Israelul atacă nordul Fâșiei Gaza și Hong Kong-ul vrea să „iasă din izolare”
Esential

Revista presei internaționale. Israelul atacă nordul Fâșiei Gaza și Hong Kong-ul vrea să „iasă din izolare”

Revista PResei Internaționale (Sursă foto: Radio Moldova)
Sursa foto: arhiva companiei

Revista presei internaționale este rubrica prin care sunt prezentate cele mai importante evenimente la nivel mondial. Forțele israeliene au intensificat ofensiva în nordul din Fâșia Gaza. De acolo de unde se retrăseseră în urmă cu cinci luni. Tancurile au intrat în Jabalia, o tabără de refugiați, în timp ce loviturile aeriene au ucis aproximativ 20 de palestinieni și au rănit alte zeci. Armata a declarat că operațiunea a avut ca scop împiedicarea întoarcerii luptătorilor Hamas.

Între timp, Israelul a continuat să își extindă asaltul asupra orașului Rafah din sudul țării. În ciuda condamnării internaționale tot mai mari. ONU a cerut o „anchetă completă” după ce un vehicul aparținând organizației a fost lovit luni în drum spre un spital din Rafah. Cel puțin un membru al personalului a fost ucis și altul a fost rănit.

Revista presei internaționale

Anglo American, un gigant minier britanic, a respins o propunere revizuită de preluare din partea BHP, un concurent australian. BHP și-a majorat oferta la 34 miliarde de lire sterline (43 miliarde de dolari). Asta după ce Anglo American a respins o ofertă de 31 miliarde de lire sterline în aprilie.

Revista Presei Internaționale cuprinde și informația cum că BHP s-a declarat dezamăgită de faptul că consiliul de administrație al Anglo American a ales „să nu se implice”. Tranzacția ar fi oferit BHP o poziție mai puternică pe piața minelor de cupru. Înainte de o potențială criză a metalului.

Squarespace, o companie de dezvoltare web, a acceptat o tranzacție de preluare de 6,9 miliarde de dolari cu Permira, un gigant de capital privat. Compania de tehnologie intrase la bursă cu mai puțin de trei ani în urmă. Acțiunile sale au crescut la aflarea veștii. Tranzacția evidențiază modul în care tot mai multe startup-uri aleg să rămână private. Companii precum ByteDance, Openai, Stripe și SpaceX au evaluări de zeci de miliarde de dolari, dar rămân private.

AfD, organizație de extremă dreapta

Un tribunal german a decis că Alternativa pentru Germania poate fi clasificată drept organizație de extremă dreapta. În hotărâre se afirmă că AfD dorește să „acorde un statut de rangul doi” migranților.

Serviciile de securitate germane au etichetat partidul de extremă dreapta ca fiind „potențial extremist” în 2021. Statutul le facilitează menținerea partidului sub supraveghere. AfG a contestat această decizie în instanțe de mai multe ori.

Renunțarea la politică

Pere Aragonès, liderul pro-independență din Catalonia, a declarat că va renunța la politică. Asta după rezultatele catastrofale obținute de partidul său la alegerile locale. Partidele pro-independență au obținut 61 de locuri. Cu șapte mai puțin decât majoritatea pe care secesioniștii o dețineau după cele patru alegeri precedente.

Socialiștii, conduși la nivel național de Pedro Sánchez, au obținut cele mai multe locuri. Dar nu au reușit să obțină majoritatea. Aragonès a declarat că partidul său nu va susține un guvern socialist.

Informații pentru Hong Kong

Poliția metropolitană din Marea Britanie a acuzat trei bărbați, în temeiul Legii privind securitatea națională, că au ajutat serviciile de informații din Hong Kong. Aceștia au compărut luni în fața instanței.

De asemenea, poliția a declarat că 11 persoane au fost arestate în baza unor acuzații similare de la 1 mai în alte locuri din Marea Britanie. Opt dintre ele au fost eliberate fără acuzații.

Melinda French Gates demisionează

Melinda French Gates a demisionat din funcția de copreședinte al Fundației Bill și Melinda Gates. Ea a înființat această fundație, astăzi una dintre cele mai puternice organizații caritabile din lume, în 2000, împreună cu Bill Gates, pe atunci soțul ei.

French Gates a declarat că a intrat în „următorul capitol al filantropiei mele” și că va pleca cu 12,5 miliarde de dolari pentru a se „dedica muncii mele în favoarea femeilor și a familiilor”.

Rezultate impresionante

SoftBank Group, o firmă japoneză de telecomunicații și investitor în tehnologie, și-a anunțat luni rezultatele anuale. Compania a raportat al doilea trimestru consecutiv de profit. Asta după ce în precedentele cinci trimestre a înregistrat pierderi. Prețul acțiunilor SoftBank a crescut cu 30% de la începutul anului, în mare parte datorită performanțelor bune obținute de Arm, un proiectant britanic de cipuri la care SoftBank deține o participație de 90%. Câștigurile obținute de Arm au ajutat firma să amortizeze pierderile înregistrate de alte companii de tehnologie care au consumat mulți bani și pe care le-a sprijinit în perioada de boom.

În iunie 2023, Masayoshi Son, fondatorul firmei, a promis că va trece din nou la „modul infracțional”, deschizând din nou carnetul de cecuri. De data aceasta, el se concentrează pe inteligența artificială și pe semiconductori. Pe 8 mai, Bloomberg a raportat că firma intenționează să cumpere Graphcore, un startup britanic cu probleme în domeniul semiconductorilor, evaluat cândva la 2,8 miliarde de dolari. De asemenea, Son caută aproape 100 de miliarde de dolari pentru o întreprindere de fabricare a cipurilor de inteligență artificială pentru a concura cu Nvidia, un gigant al semiconductorilor. Investitorii SoftBank vor spera ca noile sale pariuri să se descurce mai bine decât cele vechi.

Menendez, judecat pentru corupție

Intrigi străine, teancuri de bani, un Mercedes decapotabil și lingouri de aur ar putea figura în procesul de corupție al lui Bob Menendez, care începe luni. Procurorii federali susțin că seniorul senator democrat din New Jersey a acționat ca agent străin. Și că și-a folosit poziția pentru a împărtăși informații sensibile cu Egiptul. El este acuzat, de asemenea, că a abuzat de rolul său pentru a aduce beneficii Qatarului. Procurorii susțin că Menendez și soția sa au acceptat mită pentru a-i ajuta pe prietenii săi. Avocații săi par să se pregătească să dea vina pe soția sa, care va fi judecată separat.

Nu este prima acuzație de acest fel adusă lui Menendez. Un proces de corupție fără legătură cu acesta s-a încheiat cu un juriu suspendat în 2017. El a fost reales în 2018. Dar de data aceasta chiar și aliații de lungă durată s-au alăturat apelurilor pentru demisia sa. El neagă orice abatere. Chiar și așa, el nu participă la alegerile primare democrate din iunie. Încă speră să candideze la alegerile din noiembrie, ca independent.

Hong Kong-ul încearcă să curteze lumea

Prima conferință internațională din Hong Kong dedicată geopoliticii a început luni, 13 mai. Summitul pentru prosperitate globală reunește academicieni, politicieni și oameni de afaceri pentru a dezbate subiecte precum „deglobalizarea” și cooperarea tehnologică.

Guvernul speră ca această reuniune de trei zile să marcheze începutul revenirii Hong Kong-ului. Regina Ip, organizatoarea și o importantă deputată pro-Beijing, descrie această reuniune ca fiind o încercare a orașului de a ieși din „izolare” după câțiva ani dificili. Reputația sa de centru financiar global a fost pusă în pericol de când China a impus o lege privind securitatea națională în 2020, în urma unor ample proteste pro-democrație. Conferința vine la scurt timp după articolul 23. O lege complementară adoptată de propriul guvern al teritoriului la 19 martie.

Ip speră că lumea se va concentra în schimb asupra rolului Hong Kong-ului ca „intermediar între China continentală și restul lumii”. Pentru cei care cunoșteau orașul ca pe un veritabil centru global, acest lucru ar putea fi o mică consolare.

O nouă industrie spațială

Cadeții spațiali de tip comercial se întâlnesc săptămâna aceasta în Long Beach, California, pentru a-și planifica cucerirea universului. Conferința Space Tech Expo, care începe luni, este o reuniune a membrilor industriei „New Space”, generată de succesul SpaceX, o firmă din apropiere de Hawthorne, fondată de Elon Musk. Rachetele Falcon 9 ale SpaceX au redus prețul de lansare pe orbită a sateliților la 3.000 de dolari pe kilogram. Iar această sumă ar putea scădea și mai mult atunci când lansatorul Starship, aflat în prezent în teste, va fi funcțional.

În prezent, peste 5.000 de sateliți comerciali se află pe orbită. Ei formează nucleul unei industrii în valoare de aproximativ 600 de miliarde de dolari pe an. Aceștia sunt folosiți în principal pentru telecomunicații (cum ar fi constelația de sateliți Starlink a companiei SpaceX) și pentru observarea Pământului. Dar unii antreprenori au planuri mai mari. Aceștia visează la stații spațiale private, la producție în spațiu, la vizitarea Lunii și a planetei Marte și chiar la extragerea de metale prețioase de pe asteroizi, informează economist.com