Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaționale. Donald Trump, criticat masiv până și de Pravda
Lumea la zi

Revista presei internaționale. Donald Trump, criticat masiv până și de Pravda

donald trump afaceri (Sursă foto: dreamstime)
Foto: facebook.com

Recentele declarații ale fostului președinte american Donald Trump, cu privire la o viitoare poziție a Statelor Unite față de aliații lor din cadrul NATO, au continuat să pună pe jar presa internațională.

Donald Trump, luat la refec

Cotidianul american The New York Times afirmă că, „când Trump a amenințat să încurajeze Rusia să atace niște așa-ziși aliați NATO delincvenți, oficialii republicani s-au arătat fie de acord, fie oripilați, fie absolut indiferenți”.

The Guardian titrează: „Republicanii cred că nu e nimic în neregulă cu apelul prin care Trump ar invita Rusia să atace aliați ai NATO”. Citat de același ziar, un senator republican ar fi afirmat că „Țările NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare, precum Germania, încurajează deja agresiunea rusă or, președintele Trump trage pur si simplu semnalul de alarmă”.

În The Independent, senatorul republican Paul Rand ar fi declarat: „Ce prostie a putut să spună!”. Deși, tot The Independent susține că Roger Marshall, un senator de Kansas, „a respins criticile la adresa declarațiilor lui Trump”.

Făcând aluzie la aceleași afirmații, citat de ziarul francez Le Monde, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ar fi declarat: „Orice sugestie potrivit căreia aliații nu se vor apăra reciproc nu face decât să ne slăbească securitatea noastră, a tuturor. Deci, și pe cea a Statelor Unite, sporind pericolul care apasă pe umerii soldaților americani și europeni”.

Ce zic rușii

După cum era de așteptat, presa rusă a comentat și ea declarațiile lui Trump.

Potrivit ziarului moscovit Pravda, „Casa Albă ar fi calificat afirmațiile lui Trump drept îngrozitoare și nebunești”. Și tot Pravda mai afirmă că „Trump nu vrea să ajute Ucraina pentru că nu are sens”.

Rafah, o piatră fierbinte

Dar presa internațională nu neglijează nici alte evenimente în curs de desfășurare, cu posibile urmări și pe plan mondial. Bineînțeles, este vorba despe conflictul din Orientul Mijlociu, dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas.

Ziarul israelian Ha’aretz se întreabă “de ce premierul Bejmanin Netanyahu vorbește mereu despre o viitoare operațiune a armatei israeliene în Rafah?” Și tot Ha’aretz subliniază că “Statele Unite au avertizat că nu vor fi de acord cu o operațiune militară în Rafah fără un plan vizând protecția palestinienilor ce vor fi strămutați”. Altminteri, presa locală, ca de altffel și ziare precum The Washington Post sau britanicul The Telegraph vorbesc despre faptul că “forțele israeliene au eliberat doi ostatici palestinieni în urma unui raid prin Gaza”.