Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaționale. Cursa înarmărilor face ca NATO să caute ”mușchi” în plus
Lumea la zi

Revista presei internaționale. Cursa înarmărilor face ca NATO să caute ”mușchi” în plus

romania armament scmp.com
Foto: facebook.com

Revista presei internaționale prezintă cele mai importante subiecte ce fac înconjurul mapamondului. De la revolta fermierilor ce prinde contur în întreaga lume la banii ținta cheltuielilor pentru apărare a țărilor NATO, toate subiectele sunt importante.

Recentele proteste ale fermierilor au pus producția agricolă pe agenda politică, titrează EUObserver. Agricultorii spanioli, polonezi și moldoveni continuă denunțarea politicilor UE. Revolta fermierilor amenință să atragă nemulțumiri, în acest an electoral.

Agricultura reprezintă mai puțin de 2% din produsul intern brut în UE și doar 1% în SUA. Angajează aproximativ 3% din forța de muncă în țările cu venituri mari, o tendință în continuă scădere, precizează Bloomberg.

Banii pentru NATO

La Bruxelles, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a salutat faptul că optsprezece din cele 31 de țări ale NATO vor atinge ținta de cheltuieli militare în 2024. scrie The Washington Post.

Totodată, președintele american Joe Biden regretă afirmațiile lui Trump, calificând aceste afirmații ca “prostești”, “rușinoase” și “periculoase”, adaugă The Guardian. Revoltată de declarațiile lui Donald Trump și dezamăgită de perspectivele militare ale Ucrainei, Europa se confruntă cu o anxietate tot mai mare față de propria sa securitate. UE vrea să stea pe cont propriu din punct de vedere militar, notează The New York Times.

Construcția unei apărări europene puternice, independentă de Statele Unite, este inevitabilă. Dar acest punct de cotitură strategic trebuie luat în considerare pentru a evita un război pe Bătrânul Continent, comentează  Frankfurter Rundschau. Arsenal nuclear european, reîntoarcerea serviciului militar obligatoriu și bugete de câteva sute de miliarde? întreabă ziarul german. Și răspunde: țările europene trebuie să își asume o responsabilitate mai mare pentru propria apărare. Asta înseamnă mai mulți bani.

Miza pe nucleare?

Are Europa nevoie de un scut atomic? întreabă Il Corriere della Sera, în timp ce Franța și Germania discută despre un nou scut, dincolo de NATO.

Cu cât se apropie mai mult votul american, cu atât problema devine mai presantă. Dar nu ar trebui să fie vorba de o înlocuire a scutului de protecție al Statelor Unite și al NATO. Mai degrabă se cere o posibilă întărire a acestuia prin rolul puterii nucleare europene a Franței, analizează ziarul italian.

În plus, Parisul, Berlinul și Varșovia, pledând pentru o Europă unită, anunță un mecanism comun de combatere a dezinformarii rusești, relatează Courrier International.

Secretarul de stat american Antony Blinken efectuează o vizită în Europa, pentru a participa vineri și sâmbătă la Conferința de Securitate de la München. Aici se reunește în fiecare an elita apărării din întreaga lume un adevărat barometru al relațiilor transatlantice, anunță L’Express

Înainte de München, șeful diplomației americane vizitează Albania, care s-a întors hotărât spre Occident, după decenii de izolare sub regimul comunist al lui Enver Hoxha, menționează Albanian Daily News. La Tirana, Blinken dorește să reafirme forța relației bilaterale cu un partener cheie pentru stabilitatea în Balcani, asigură ziarul albanez.

Bani contra arme

Lumea a devenit un butoi cu pulbere, iar instabilitatea geopolitică determină cheltuieli militare record, titrează Folha din Brazilia. Niciodată nu s-au cheltuit mai mulți bani decât în ​​2023 pentru apărare, pe planetă, cu excepția perioadelor de războaie mondiale. Anul trecut, cheltuielile militare totale ale unui număr de 173 de țări au ajuns la 2,2 trilioane de dolari, potrivit unui nou raport al Institutului Internațional de Studii Strategice, citat de Folha. Războiul din Ucraina a devenit un catalizator al acestei militarizări, subliniază publicația braziliană.

În SUA și în rândul aliaților lor, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Filipine, bugetele totale pentru apărare au crescut cu aproximativ 7,4%, de la aproximativ 984 de miliarde de dolari, la peste 1,05 trilioane de dolari între 2022 și 2023, reține revista Time. Filipine a fost singura țară care și-a redus bugetul militar în 2023, precizează Time.

Pe de altă parte, China cheltuiește mai mult decât vecinii ei, 219,5 miliarde de dolari, reprezentând 43% din totalul cheltuielilor de apărare ale Asiei, anul trecut. Și, în timp ce cheltuielile pentru apărare ale Coreii de Nord nu sunt disponibile public, în mod colectiv China și Rusia și-au mărit investițiile militare cu 2,6% anul trecut, de la aproximativ 416 miliarde dolari în 2022, la 427 miliarde dolari în 2023, adaugă Time.