Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Un yen mai puternic poate zdruncina piețele globale! Inflația japoneză atinge cote maxime, dar moneda s-a întărit constant
Lumea la zi

Reuters: Un yen mai puternic poate zdruncina piețele globale! Inflația japoneză atinge cote maxime, dar moneda s-a întărit constant

yeni-japonezi-sursa-foto-Japan-Cheapo
Sursa foto: Japan Cheapo

Investitorii se pregătesc pentru o schimbare de regim pe piețele globale, pe măsură ce Banca Japoniei se apropie de renunțarea la politicile care au deprimat yenul timp de decenii, atrăgând astfel banii japonezilor înapoi în țară. 

Inundându-și sistemul financiar cu numerar ieftin și menținând timp de ani de zile ratele dobânzii sub zero, Banca Japoniei a transformat moneda sa în vehiculul ideal de finanțare și a trimis trilioane de dolari de numerar japonez în străinătate în căutarea unor randamente mai bune. 

În prezent, este ultima țară din cursa globală pentru majorarea ratelor, dar, în condițiile în care inflația japoneză a atins cote maxime de mai multe decenii, yenul s-a întărit constant. 

Investitorii japonezi sunt cei mai mari deținători străini de titluri de Trezorerie americane  

Acest lucru înseamnă că managerii de portofolii trebuie să ia în considerare un yen mai puternic în selecția acțiunilor globale într-un mod în care nu au mai făcut-o de ani de zile, iar unii chiar anticipează fuziuni și achiziții pe măsură ce piața japoneză se accelerează. 

„Declanșatorul reevaluării piețelor japoneze este reprezentat de rate mai mari și apoi de un yen mai puternic. Este o piață care a fost subevaluată de ani și ani de zile și a fost o capcană a valorii”, a declarat Frederic Leroux, șeful departamentului de active încrucișate al Carmignac. 

Yenul a câștigat mai mult de 11% față de minimul ultimilor 30 de ani față de dolar, atins în octombrie anul trecut, și aproximativ 9% față de minimul ultimilor opt ani atins față de moneda australiană anul trecut. 

Kazuo Ueda, care își încheie vineri prima sa ședință de două zile în calitate de șef al Băncii Japoneze, a subliniat necesitatea unei politici monetare foarte relaxate, dar a semnalat, de asemenea, posibilitatea de a majora ratele pentru a domoli inflația. 

Alții se așteaptă ca mai mulți bani să părăsească principalele piețe de obligațiuni care au oferit mult timp randamente mult mai bune decât cele japoneze, pe măsură ce cresc așteptările privind o schimbare de politică. 

„Suntem pe cale să asistăm la o repatriere a activelor înapoi în Japonia, iar cifrele sunt într-adevăr destul de mari”, a declarat Sam Perry, manager senior de investiții la Pictet Asset Management. „Această răsturnare ar putea fi într-adevăr destul de dramatică”. 

Numai asigurătorii și fondurile de pensii din Japonia dețin active străine în valoare de 1.840 de miliarde de dolari, potrivit calculelor Deutsche Bank, mai mari decât dimensiunea economiei Coreei de Sud. 

În condițiile în care inflația japoneză se află la cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii, cu excepția energiei, Băncii Japoneze ar putea lua în considerare posibilitatea de a pune capăt politicii sale de control al curbei randamentului – prin care menține ratele dobânzilor pe termen lung la un nivel foarte scăzut prin cumpărarea de obligațiuni guvernamentale japoneze – în cursul acestui an. 

Unii observatori de pe piață cred că acest lucru s-ar putea întâmpla chiar în această săptămână. 

„Normalizarea politicii ar putea da ceasul înapoi pentru investitorii japonezi”, au declarat strategii Deutsche Bank într-o notă. „Aceasta este o schimbare de regim care are loc o dată la o generație”. 

Strategii de la Citi au stabilit o țintă pentru yenul japonez de 125 pentru un dolar, față de 134 în prezent, dar se așteaptă, de asemenea, ca moneda să se întărească și mai mult față de această țintă în timp. 

Perspectivele unei explozii a cheltuielilor de consum în Japonia, unde decenii de deflație au influențat oamenii să economisească bani și să aștepte ca produsele să devină mai ieftine, trezesc interesul pentru o piață bursieră neglijată de mult timp. 

Leroux, de la Carmignac, a declarat că, din cauza îmbătrânirii populației japoneze și a lipsei de muncitori, recenta revenire a inflației ar putea stimula salariile și, prin urmare, consumul. 

Un yen mai puternic ar spori puterea gospodăriilor de a cumpăra bunuri importate, a adăugat el, toate acestea contribuind la o posibilă relansare a economiei. 

Indicele Nikkei din Tokyo se tranzacționează cu un discount față de S&P 500 de nouă ani. Raportul preț-beneficiu se situează acum la 14,7, față de 22,7 pentru indicele american. 

Carmignac, la fel ca mulți investitori globali, a menținut o poziție subponderală față de acțiunile japoneze, dar, a spus Leroux, urmărește să o ridice la neutră. 

Yenul a avut un efect de domino 

Japonia este un jucător puternic pe piața mondială a obligațiunilor. Investitorii săi avizi de randament dețin aproape 6% din obligațiunile australiene și 4,1% din datoria franceză, potrivit Deutsche Bank. Investitorii japonezi dețin, de asemenea, titluri de stat americane de peste 1.000 de miliarde de dolari. 

Dar dacă o piață mare este afectată, acest lucru poate avea un efect de antrenare asupra celor mai mici. 

„În absența acestei lichidități, există riscul ca piața să exercite presiuni asupra unora dintre părțile sale mai slabe, cum ar fi obligațiunile periferice din zona euro”, a declarat Wouter Sturkenboom, strateg șef de investiții pentru EMEA la Northern Trust Asset Management. 

Cu toate acestea, Sturkenboom a declarat că se așteaptă doar la o schimbare graduală a politicii privind CCY, potrivit Reuters.

Investitorii japonezi s-au debarasat de obligațiunile străine în 2022. Și, în timp ce această tendință s-a inversat la începutul anului 2023, Deutsche Bank estimează că investitorii interni vor cumpăra probabil obligațiuni naționale în valoare de 600 de miliarde de dolari în plus, odată ce Banca Japoneză se va retrage din achizițiile sale masive de JGB, care au suprimat randamentele. 

Ratele japoneze scăzute au făcut din yen moneda de finanțare aleasă pentru tranzacțiile de tip carry trade, în care traderii împrumută de obicei o monedă cu randament scăzut pentru a vinde apoi și a investi veniturile în active denominate într-o monedă cu randament mai ridicat. 

Analiștii spun că yenul este în continuare moneda ideală pentru carry trade, dar cercetările Bank of America arată că piața nu a mai vândut cu adevărat yeni pentru a finanța carry trade de ceva timp. 

„Discuțiile noastre cu clienții sugerează, de asemenea, că piața este (acum) cel puțin neutră în privința yenului”, a precizat banca. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.