Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Creșterea dobânzilor a adus mulți bani marilor bănci americane! Ce profituri au avut în primul trimestru din 2023
Lumea la zi

Reuters: Creșterea dobânzilor a adus mulți bani marilor bănci americane! Ce profituri au avut în primul trimestru din 2023

multi dolari
sursă foto dreamstime

Marile bănci americane au obținut profituri în primul trimestru de pe urma unor dobânzi mai mari, evitând astfel o reducere a sectorului și profitând de această ocazie pentru a pune deoparte miliarde de dolari în cazul în care împrumuturile se vor deteriora pe măsură ce perspectivele economice se vor diminua.

Câștigurile din primul trimestru 2023 ale JPMorgan Chase & Co (JPM.N), Citigroup Inc (C.N) și Wells Fargo & Co (WFC.N) au depășit vineri așteptările Wall Street, deoarece cheltuielile consumatorilor și ale companiilor au rezistat în fața creșterii dobânzilor, deși toate trei au văzut semne de încetinire și au făcut provizioane în consecință.

„Goliat câștigă”, a declarat analistul de la Wells Fargo, Mike Mayo, într-o notă în care a subliniat creșterea, amploarea și rezistența într-un „trimestru deosebit de puternic” pentru JPMorgan, pe care l-a numit „un port în furtună” în timpul recentelor tumulturi din sectorul bancar.

Băncile americane acumulează fonduri pentru zile negre, pe măsură ce temerile legate de o încetinire economică se amplifică din cauza creșterilor agresive ale dobânzilor operate de Rezerva Federală a SUA pentru a domoli inflația, precum și din cauza turbulențelor recente alimentate de falimentele a două bănci de dimensiuni medii.

Creditorii americani sunt reticenți

Directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, a avertizat că, deși economia americană rămâne robustă, recenta criză din sectorul bancar, cu prăbușirea bruscă a Silicon Valley Bank (SVB) și Signature Bank de luna trecută, ar putea face creditorii mai conservatori și, în același timp, ar putea avea un impact asupra cheltuielilor de consum.

„Pericolele pe care le-am monitorizat în ultimul an rămân o incertitudine, iar turbulențele din industria bancară se adaugă la aceste riscuri”, a declarat Dimon. Un domeniu în care s-a dovedit a fi mai greu pentru marile bănci să obțină profit în 2023 a fost cel al instituțiilor de investiții, lucru care s-a reflectat în afacerile JPMorgan cu o scădere de 24% a veniturilor unității.

Activitatea globală de fuziuni și achiziții (M&A) s-a redus în primul trimestru la cel mai scăzut nivel din mai bine de un deceniu, în condițiile în care creșterea ratelor dobânzilor, inflația ridicată și temerile legate de recesiune au deteriorat apetitul pentru încheierea de tranzacții.

Volumul fuziunilor și achizițiilor din primul trimestru a scăzut cu 48%, până la 575,1 miliarde de dolari la 30 martie, față de 1.100 de miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Dealogic.

Probleme în viitor

JPMorgan a depășit așteptările pieței cu o creștere de 52% a profitului, la 12,62 miliarde de dolari, sau 4,10 dolari pe acțiune, în cele trei luni până la sfârșitul lunii martie, în timp ce provizioanele pentru pierderi din credite au crescut cu 56% față de anul trecut, la 2,3 miliarde de dolari. Venitul net din dobânzi, o măsură a cât câștigă o bancă din creditare, a urcat cu 49%, la 20,8 miliarde de dolari.

De asemenea, Citigroup a depășit previziunile Wall Street, ajutat și de efectele politicii monetare mai stricte a Rezervei Federale americane, în timp ce a pus deoparte 241 milioane de dolari pentru a acoperi eventualele pierderi din credite, față de o eliberare de rezerve de 138 milioane de dolari în urmă cu un an.

Între timp, Wells Fargo a pus deoparte 1,21 miliarde de dolari în trimestru pentru a acoperi pierderile potențiale din credite, față de o eliberare de 787 milioane de dolari cu un an înainte. Wells Fargo a precizat că provizionul său a inclus o creștere de 643 milioane de dolari a rezerva pentru pierderi din credite, reflectând o creștere pentru împrumuturile imobiliare comerciale, în principal pentru împrumuturile de birouri, precum și o creștere pentru împrumuturile pentru carduri de credit și auto, scrie Reuters.