Infofinanciar > Esential > Retrospectivă! Anul 2007: România intră în Uniunea Europeană. Prima suspendare a președintelui Băsescu
Esential

Retrospectivă! Anul 2007: România intră în Uniunea Europeană. Prima suspendare a președintelui Băsescu

Integrarea in UE s-a produs in data de 1 ianuarie 2007
foto: stirileprotv

Evenimentul care a marcat România în anul 2007 a fost intrarea în Uniunea Europeană, alături de vecina noastră de la sud, Bulgaria. Țara noastră devine astfel membru deplin, iar granițele se deschid, căci cetățenii vor putea trece frontierele doar cu buletinul când vor să călătorească în alte state membre UE.

Seara de Revelion îi surprinde pe români pe străzi și în piețe sărbătorind aderarea oficială la blocul comunitar de state, mulți dintre ei declarându-se bucuroși și entuziazmați, sperând la o viață din ce în ce mai bună. Ion Țiriac se poate intitula „cel mai fericit om al anului”, căci, cu o avere estimată la peste 1,1 miliarde dolari, a devenit primul român pe lista Forbes a celor mai bogați oameni din lume ocupând locul 840.

Însă ceea ce a surprins a fost dezechilibrul politic, iar asta se întâmpla la cel mai înalt nivel, căci, după ce premierul Călin Popescu Tăriceanu restructurează Guvernul, iar Partidul Democrat este exclus de la guvernare, are loc referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu după ce Parlamentul alege să îl suspende. Chiar și așa, liderul statului își continuă mandatul, căci 74% dintre cei care au ieșit să voteze în ziua de 19 mai au ales ca Băsescu să rămână în funcție. La urnele de vot s-au prezentat atunci 30% dintre românii eligibili, iar procentul acesta scade când au loc primele alegeri europarlamentare din țara noastră, pe 25 noiembrie, unde se prezintă la urne doar 24% dintre cetățeni.

Pe plan cultural de această dată, celebra trupă Rolling Stones a sustinut pentru prima dată un concert la Bucuresti. S-au adunat astfel aproximativ 60.000 de oameni pe stadionul „Lia Manoliu”.

Temperaturi extreme în politică, război și tehnologie

La începutul lui 2007, pe data de 9 ianuarie, Steve Jobs prezenta pentru prima dată telefonul mobil inteligent iPhone, lansat pe piață câteva luni mai târziu, la 29 iunie, în Statele Unite ale Americii. Tot din SUA, însă de la Washington DC de această dată, președintele George W. Bush a anunțat într-o intervenție televizată din 10 ianuarie că vor mai fi trimiși încă 21.500 soldați în Irak.

2007 mai intră în istorie și ca una dintre cele mai caniculare perioade din istoria datată după ce Centrul Hadley si University of East din Anglia au ajuns la concluzia că acest an se situează pe locul al șaptelea în clasamentul celor mai călduroși de după 1850. Vara lui 2007 aduce un record din acest punct de vedere, când s-au înregistrat temperaturi de peste 44 de grade Celsius. România nu a scăpat de valul de aer cald, iar din această cauză, ministrul Sănătății de la acea vreme, Eugen Nicolăescu, anunță la data de 23 iulie instituirea codului roșu după înregistrarea temperaturilor ridicate, stare ce se extinde în municipiul București și în județele Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Olt și Dolj, asta după ce, timp de două zile consecutive s-au înregistrat temperaturi de +41 grade Celsius.

Anul 2007 în cifre

PIB (miliarde de dolari) – 174,6

PIB/capital (dolari) – 8360

Populație (milioane) – 20,88

Creștere economică : 7,20%

Rezerva valutară a BNR (miliarde dolari) – 36,43

Schimburi comerciale (miliarde dolari) – 110,211

Exporturi (miliarde dolari) – 40,265

Importuri (miliarde de dolari) – 69,946

Principalele piețe de export (milioane de dolari)

Germania – 6,828

Italia – 6,867

Franța – 3,117

Turcia – 2,819

Ungaria – 2,248

De unde am importat (milioane de dolari)

Germania – 12,029

Federația Rusă – 4,417

Italia – 8,899

Franța – 4,375

Ungaria – 4,857