Infofinanciar > Info > Responsabilitățile unui chiriaș în România. Ce prevede legea în 2024
Info

Responsabilitățile unui chiriaș în România. Ce prevede legea în 2024

Sursă foto: imobiliare.ro
Sursă foto: imobiliare.ro

În orașele aglomerate, traiul în apartamente devine din ce în ce mai obișnuit. Închirierea unei locuințe devine o opțiune tot mai populară. Este crucial ca atât chiriașii, cât și proprietarii să înțeleagă drepturile și responsabilitățile pe care le au în acest proces.

Comunicarea deschisă și eficientă între proprietari și chiriași este esențială pentru a asigura o experiență pozitivă în procesul de închiriere pentru ambele părți implicate.

Responsabilitățile unui chiriaș în România

Chiriașii au dreptul legal de a locui într-o locuință care respectă standardele de igienă și salubritate stabilite de lege. Proprietarul este obligat să asigure că aceste condiții sunt întotdeauna îndeplinite pe toată durata contractului de închiriere. Astfel, locuința trebuie să fie într-o stare corespunzătoare de curățenie și sănătate, asigurând astfel confortul și siguranța chiriașilor.

De asemenea, chiriașii au dreptul să primească cheile locuinței și să se bucure de intimitate în propriul lor spațiu locativ. Aceasta înseamnă că proprietarul nu are dreptul să intre în locuință fără permisiunea chiriașilor. Cu excepția cazurilor de urgență sau în alte circumstanțe prevăzute de lege.

În schimbul beneficiilor de a locui într-o locuință adecvată, chiriașii au responsabilități importante. Acestea includ plata chiriei la timp și în totalitate conform prevederilor contractului. Menținerea locuinței curate și în buna stare pe durata închirierii și repararea eventualelor daune pe care le provoacă din neglijență sau accident.

Avantajele unei chirii

Este esențial ca atât chiriașii, cât și proprietarii să respecte drepturile și obligațiile stabilite de lege și de contractul de închiriere. Astfel încât experiența de locuire să fie una pozitivă și armonioasă pentru ambele părți implicate. Chiriașii trebuie să respecte regulile stabilite de proprietar și să anunțe în prealabil în cazul în care doresc să părăsească locuința înainte de încheierea contractului.

Proprietarii, la rândul lor, au dreptul să primească chiria la timp și să ia măsuri împotriva activităților ilegale care au loc în locuința închiriată. Ei sunt responsabili și de întreținerea locuinței și trebuie să notifice chiriașii înainte de a intra în proprietate pentru orice scopuri legale.

Locuirea în chirie vine cu mai multe avantaje:

1. Oferă o soluție de adăpost fără necesitatea de a apela la un credit ipotecar.
2. Asigură libertatea de a te muta și posibilitatea de a împărți cheltuielile cu alți chiriași.
3. Costurile sunt mai reduse în comparație cu achiziționarea unei proprietăți, deoarece chiriașii plătesc doar pentru spațiul pe care îl utilizează.

Astfel, chiriașii pot beneficia de flexibilitate și economii financiare, având posibilitatea de a se adapta mai ușor la schimbările din viață și de a gestiona mai eficient bugetul personal, conform romaniatv.net.