Infofinanciar > Lumea la zi > Republica Moldova a confiscat milioane de lei moldovenești! Banii erau folosiți ilegal de membrii partidului pro-rus ȘOR
Lumea la zi

Republica Moldova a confiscat milioane de lei moldovenești! Banii erau folosiți ilegal de membrii partidului pro-rus ȘOR

CNA după ce a găsit milioane de lei moldovenești în cadrul parditului din moldova ȘOR
sursa foto evz

Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova a informat că, în urma perchezițiilor efectuate la reprezentanții Partidului ȘOR, a confiscat peste 4,5 milioane de lei moldovenești, în cadrul investigației privind finanțarea ilegală a acestei formațiuni politice.

Partidul ȘOR este o mișcare populistă și pro-rusă, fondată de controversatul oligarh Ilan Șor, care a fost condamnat în 2017 la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Ilan Șor a fugit din țară și este căutat la nivel internațional.

Potrivit portalului Deschide.md, autoritățile din Republica Moldova au desfășurat percheziții într-o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă. Acestea au fost efectuate de angajați ai Inspectoratului General de Investigații, împreună cu procurorii PCCOCS, și au avut loc în mai multe localități din țară.

Percheziții în nordul Moldovei

Vineri au avut loc percheziţii şi reţineri în nordul Republicii Moldova într-un caz care se referă la organizarea dezordinilor în masă în timpul protestelor programate în Chişinău, conform unor forţe de ordine. În urma percheziţiilor, au fost confiscate sume importante de bani, inclusiv 11.000 de dolari americani şi 400 de euro, care se crede că ar fi fost destinate organizării dezordinilor în masă. Aceste informaţii au fost raportate de către Ziarul Naţional din Chişinău.

În timpul perchezițiilor, autoritățile au descoperit și confiscat câteva elemente precum cătușe, substanțe cu miros specific de marijuana, precum și dispozitive pentru comunicare și stocare a informațiilor.

Potrivit Poliţiei, bărbaţii implicaţi în cazul pregătirii dezordinilor în masă au vârste cuprinse între 23 şi 50 de ani și au un istoric judiciar ce include escrocherii, trafic de droguri și furturi. Dintre suspecți se numără și persoane care s-au întors recent din Turcia, unde au participat la un instructaj „pentru provocarea dezordinilor în masă şi opunerea rezistenţei faţă de forţele de ordine, folosirea articolelor pirotehnice şi aplicarea armei, în timpul protestelor ce urmează a fi organizate”.

La data de 9 martie, Procuratura Anticorupţie, în colaborare cu Centrul Naţional Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, a efectuat mai multe percheziţii în automobilele numite „curieri” ai partidului, care erau responsabili de primirea şi transportarea banilor ilegali către preşedinţii şi vicepreşedinţii de birouri teritoriale, cu scopul de a plăti transportul şi remunera participanţii la protestele organizate de partid, conform informaţiilor furnizate de Radio Moldova.

Bani transferați ilegal către partidul ȘOR

Pe data de 20 februarie, opt persoane au fost reținute în legătură cu ancheta privind finanțarea ilegală a Partidului ȘOR. În octombrie anul trecut, autoritățile au ridicat peste 4,2 milioane de lei și 4.000 de dolari de la reprezentanții partidului, iar în noiembrie au fost descoperite și ridicate peste 320.000 de lei.

Potrivit procurorilor, în ultimele luni, au fost documentate mai multe episoade în care membri ai unui grup criminal organizat au transmis sume importante de bani către reprezentanţi şi activişti ai Partidului ŞOR, utilizând mijloace tehnice speciale pentru a-i monitoriza. Conform informaţiilor, banii transferaţi se ridică la peste 3,3 milioane de lei, 61.000 de euro şi 55.000 de dolari. În replică, responsabilii formaţiunii ŞOR au declarat că acest dosar este unul politic. Trebuie menţionat că aceste percheziţii au loc într-un moment tensionat, după ce Washingtonul a acuzat Moscova că ar încerca să destabilizeze situaţia din Republica Moldova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, administrația președintelui Joe Biden consideră că Moscova încearcă să răspândească dezinformare în scopul de a destabiliza Republica Moldova. Kirby a dat ca exemplu declarațiile recente ale Ministerului rus al Apărării, care acuză Ucraina că planifică o invazie în Transnistria, pe care a calificat-o drept „nefondate, false și neîntemeiate”.

Potrivit lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, Rusia are ca obiectiv slăbirea guvernului din Chișinău pentru a putea instala o administrație mai prietenoasă cu Federația Rusă. Kirby a subliniat că, în prezent, nu există nicio amenințare militară imediată la adresa Republicii Moldova, conform surselor citate.

„La fel ca preşedintele Maia Sandu nu vedem nicio ameninţare militara imediată pentru Moldova. Însa, în ultimele săptămâni, doamna Sandu a avertizat public că Rusia încearcă să destabilizeze Moldova. Noi avem aceleaşi îngrijorări”, a afirmat Kirby, citat de Agerpres.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.