Infofinanciar > Lumea la zi > Reprezentanți ai UE și ai Chinei, la masa negocierilor! Nimeni nu cedează nimic
Lumea la zi

Reprezentanți ai UE și ai Chinei, la masa negocierilor! Nimeni nu cedează nimic

china ue (Sursă foto: chathamhouse.org)
sursă foto: chathamhouse.org

Bruxelles este din ce în ce mai dispus să intensifice măsurile de combatere a ceea ce consideră a fi practicile comerciale neloiale ale Chinei. Șeful UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a ajuns în China cu promisiunea de a fi ferm în negocieri. Asta pentru ca Beijingul să ofere întreprinderilor europene o șansă echitabilă de a face afaceri în această țară. În plus, este urmărită și reducerea deficitul comercial bilateral uriaș.

Dar gazda sa, vicepremierul He Lifeng, a subliniat „îngrijorarea și nemulțumirea puternică” a Beijingului cu privire la o investigație recentă lansată de UE. Aceasta din urmă face referire la subvențiile acordate de China pentru vehiculele electrice.

Ce dorește Beijingul

„China speră ca UE să dea dovadă de reținere în ceea ce privește utilizarea căilor de atac comerciale. De asemenea, se dorește a se menține stabile așteptările privind dezvoltarea comerțului dintre UE și China”, a declarat Lifeng în cadrul unei conferințe de presă comune după o rundă de discuții la nivel înalt privind comerțul și economia la Beijing.

Comentariile lui He, care este considerat pe scară largă drept unul dintre cei mai apropiați confidenți ai liderului chinez Xi Jinping, nu au fost de bun augur pentru speranțele Europei. Diwscuțiile pe tema reechilibrării relației comerciale nu ar fi mers foarte bine, mai ales acum, într-o perioadă de intensificare a tensiunilor geopolitice.

„Suntem îngrijorați de dezechilibrul din relația noastră. UE are un deficit comercial cu China de aproape 400 de miliarde de euro”, a declarat Dombrovskis, care este vicepreședinte executiv al Comisiei Europene. „Abordarea acestor preocupări va ajuta China să își păstreze capacitatea de a atrage și de a păstra investițiile străine”.

Dornici și capabili?

Starea de spirit severă de luni, a treia zi a vizitei de patru zile a lui Dombrovskis, a arătat cât de dificil va fi pentru Europa să își „de-rischeze” relația cu China. Această relația este una foarte complicată de pe urma situației din Taiwan. Iar efectele s-ar putea vedea la masa negocierilor. Cu toate acestea, Comisia pare, totuși, să fie din ce în ce mai dispusă să desfășoare mai mult din arsenalul său comercial împotriva a ceea ce consideră a fi practicile comerciale neloiale ale Chinei.

În timp ce până acum executivul UE nu a ezitat să aplice tarife vamale la oțelul sau aluminiul chinezesc, acum se concentrează și pe sectorul sensibil al tehnologiei medicale. Pe acest palier, Bruxelles-ul susține că și-a deschis piețele mai mult decât China.

Comisia analizează posibilitatea de a lansa o investigație în temeiul noului instrument internațional de achiziții publice. Acesta o împuternicește să excludă de la achizițiile publice companiile din țările care discriminează blocul comunitar. Bruxelles-ul s-a angajat să utilizeze acest instrument pentru prima dată în 2023.

Discuții complicate

„Vor fi necesare eforturi suplimentare pentru a îmbunătăți accesul la achizițiile publice pentru dispozitivele medicale europene”. Asta a declarat Dombrovskis reporterilor. Acesta a lăsat să se înțeleagă clar posibilitatea unei anchete.

O altă țintă potențială pentru o anchetă este piața feroviară: China, prin care circulă 42.000 de kilometri de căi ferate de mare viteză și nenumărate sisteme de metrou, este închisă pentru producătorii de trenuri și furnizorii de tehnologie europeni.

După ce Dombrovskis a finalizat ultimul dintre cele trei dialoguri la nivel înalt dintre UE și China, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Charles Michel, omologul său din cadrul Consiliului European, urmează să se întâlnească cu Xi și cu premierul Li Qiang în China pentru un summit care ar trebui să aibă loc înainte de sfârșitul anului, scrie POLITICO.