Infofinanciar > Info > Se schimbă regulile! Cum va arăta salariul de bază minim brut
Info

Se schimbă regulile! Cum va arăta salariul de bază minim brut

salariul mediu net (susră foto: Europa FM)
sursă foto: arhiva companiei

Conform informațiilor oficiale din partea autorităților, se schimbă acum modul de calcul al salariului de bază minim brut pe țară. Astfel, conform celor notate într-un proiect de hotărâre anunțat de Guvern, salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi calculat într-un alt mod.

Pe mai departe, se va ține cont de rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat. De asemenea, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi calculat altfel. Se va ține cont de „nivelul orientativ de 50%” din câștigul salarial mediu brut.

Cum va arăta salariul de bază minim brut

Conform documentului, salariul minim brut pe țară garantat în plată se stabilește sau se actualizează cu evoluția ratei inflației. Dar se ține seamă, de asemenea, și de evoluția productivității muncii prognozate, potrivit formulei de mai jos:

Sursă: profit.ro

Conform acesti formule, după procesul de ajustare a salariului minim brut garantat în plată, se va calcula noul raport dintre salariul minim brut ajustat și câștigul salarial mediu brut prognozat. Pe mai departe, valoarea obținută după acest calcul se va compara cu indicatorul de referință de 50% prevăzut la art. 164 alin. (4) pct.v din Codul muncii. Iar acesta va fi modificat și el prin intermediul unui proiect de lege separat.

Se schimbă regulile

Potrivit proiectului, procedura de stabilire a salariului minim va cuprinde următoarele:

i. modalitățile de stabilire și actualizare a nivelului salariului minim brut pe tara garantat in plată;

ii. criteriile de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe țară garantat în plată care să includă cel puțin următoarele elemente:

a) puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții;

b) nivelul general al salariilor și distribuția acestora;

c) rata de creștere a salariilor;

d) nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

iii. indicatorii statistici naționali aferenți criteriilor prevăzute la pct. ii.

iv. setul de indicatori anuali de monitorizare și evaluare de impact asuprea mediului economic și social;

v. modul de realizare a analizelor suport și de monitorizare a evoluției salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată în funcție de nivelul orientativ de 50% al ponderii valorii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în câștigul salarial mediu brut, considerat indicator de referință pentru evaluarea gradului de adecvare.

Scenarii posibile

De altfel, în posibilitatea ca evoluția prognozată a ratei inflației pentru stabilirea salariului minim calculat potrivit noii formule duce la o modificare anuală mai mică de 1%, salariul minim brut garantat în plată se ajustează prin intermediul creșterea productivității prognozate.

Dar, în cazul în care, și evoluția prognozată a ratei inflației, dar și rata de creștere a productivității prognozate indică modificări anuale de sub valoarea de 1%, salariul minim brut legal garantat în plată stagnează la nivelul anului anterior, scrie antena3.ro.