Infofinanciar > Info > Reguli pe care șoferii trebuie să le știe. Se pot lua amenzi usturătoare
Info

Reguli pe care șoferii trebuie să le știe. Se pot lua amenzi usturătoare

Poliția Rutieră
Sursă foto: G4Media

Șoferii români trebuie să se supună multor reguli care sunt foarte importante și trebuie respectate. Aceste nerespectări ale legii pot aduce conducătorilor auto amenzi extrem de mari, care sunt greu de suportat și aduc cheltuieli enorme nedorite. Așadar, în acest context, șoferii trebuie să aibă mare grijă la respectarea regulilor de circulație, care sunt prezente în Codul Rutier. Aceștia trebuie să aibă în vedere cunoașterea în profunzime a acestor obligații pentru a nu se confrunta cu repercusiuni grave, precum amenzi usturătoare, puncte de penalizare sau chiar carnetul suspendat.

Astfel, sunt mulți șoferi care pleacă la drum lung și nu iau în calcul diferite opriri pentru odihnă. Oboseala îi poate lua prin surprindere pe mulți șoferi, care îi această situație aleg să doarmă în mașină și să nu își găsească un loc de cazare.

Reguli pe care șoferii trebuie să le respecte

Dormitul în mașină este un lucru extrem de practicat, mai ales în cazul românilor. Aceștia preferă să nu își mai caute un loc de cazare și să cheltuiască bani pentru o noapte, ajungând astfel să se odihnească în mașină. În acest caz, șoferii trebuie să cunoască prevederile legale ce fac referire la aceste acțiuni deoarece o călătorie lungă cu mașina poate aduce nevoia imediată de odihnă. Conform legii, dormitul în mașină nu este interzis, dar în anumite circumstanțe poate aduce amenzi extrem de mari, care pot avea un cost mai mare față de tariful unei nopți de cazare. Așadar, în cadrul unui drum lung, românii trebuie să aibă grijă unde opresc mașina, pentru a nu avea parte de repercusiuni și amenzi de la autorități.

Un exemplu în acest sens este legislația din Germania. Odihna în mașină nu este efectiv interzisă prin lege, pentru că șoferul trebuie fie în stare să conducă, pentru a păstra siguranța proprie, dar și a celorlalți participanți la trafic. Există momente când oboseala te ia pe nepregătite, dar sunt anumite reguli care trebuie respectate. Pentru ca șoferul să poată lua o pauză, vehiculul trebuie oprit într-un loc sigur și care să nu încurce circulația. Cu toate acestea, legislația rutieră trebuie respectată chiar și atunci când mașina este oprită, iar șoferul este în repaus.

Astfel, este important să obțineți permisiunea proprietarului înainte de a accesa o proprietate privată pentru a dormi în mașină. Amenzile pot fi aplicate dacă nu țineți cont de acest lucru. Spre exemplu, majoritatea supermarketurilor nu permit dormitul în mașină în parcările lor private. În plus, în timpul odihnei, motorul mașinii trebuie oprit pentru a nu afecta prea mult mediul înconjurător. Este interzis dormitul în mașină dacă vehiculul este parcat în anumite zone care blochează accesul altor vehicule sau chiar a ambulanțelor sau a autospecialelor. În cele mai multe țări, odihna în mașină este interzisă.

Zone special amenajate

Pentru șoferii care doresc să facă o pauză în cadrul unui drum lung și nu doresc să se expună pericolului de a primi o amendă, pot alege să oprească în anumite zone special amenajate. Conducătorii auto pot opri pentru o pauză în parcări și în locurile de odihnă. Aceste spații oferă un cadru mai confortabil pentru odihnă, deoarece sunt dotate cu toalete și, ocazional, chiar cu magazine, conform Substantial.