Infofinanciar > Info > Diminuarea risipei de curent în casele românilor. Ce trebuie să scoatem din priză
Info

Diminuarea risipei de curent în casele românilor. Ce trebuie să scoatem din priză

Reducerea risipei de curent în casele românilor
Sursa foto: capital.ro

Utilizarea corectă a echipamentelor electrice și electrocasnice într-o locuință poate conduce la o reducere semnificativă, între 10 și 50%, a consumului de energie. Și implicit, a facturii lunare.

Deconectarea simplă a electrocasnicelor nefolosite poate genera o economie de energie de 8-10% din totalul consumului obișnuit, iar utilizarea termostatelor inteligente poate aduce o reducere suplimentară a facturii la energie cu încă 15-20%.

Reducerea risipei de curent în casele românilor

Conform unei analize realizate de Asociația Environ în contextul Orei Pământului, care va avea loc sâmbătă, 23 martie, de la 20:30, utilizarea echipamentelor noi și eficiente din punct de vedere energetic este esențială. Una dintre cele mai comune surse de risipă de curent este reprezentată de păstrarea în priză a încărcătoarelor de laptop, tabletă sau telefon. Continuă să consume curent chiar dacă dispozitivele nu sunt conectate.

Aceeași observație se aplică și pentru alte echipamente electronice, cum ar fi televizorul, sistemul audio, lampa sau cuptorul cu microunde, care, chiar și nefolosite, pot crește factura la energie cu aproximativ 8 până la 10%.

Analiza relevă că există mai multe modalități prin care consumul de energie poate fi redus în diferite contexte. Una dintre aceste modalități este reducerea temperaturii de spălare a hainelor. Utilizând programe de spălare cu temperaturi mai scăzute, mașinile de spălat pot reduce consumul de electricitate cu până la o treime. Acest lucru arată că activitățile casnice, cum ar fi spălatul rufelor. Pot fi realizate mai eficient din punct de vedere energetic prin ajustarea setărilor.

Înlocuiește aparatele vechi cu unele noi

Este recomandată introducerea alimentelor reci în frigider pentru a reduce consumul de curent al acestuia. Această practică reduce efortul frigiderului de a răci alimentele calde și contribuie la eficiența energetică a aparatului.

Utilizarea dispozitivelor inteligente pentru gestionarea consumului de energie este o altă metodă eficientă. Dispozitive precum programatoarele sau termostatele inteligente permit gestionarea consumului de energie în funcție de nevoi și programarea acestuia în perioadele cu tarife mai scăzute. Aceasta demonstrează cum tehnologiile moderne pot fi utilizate pentru a optimiza utilizarea energiei în locuințe și clădiri.

Înlocuirea aparatelor vechi cu modele noi și eficiente din punct de vedere energetic este esențială. Un aparat electric nou, eficient din punct de vedere energetic și fără probleme tehnice va consuma mai puțin decât un model mai vechi, cu probleme tehnice. Această constatare subliniază importanța înlocuirii echipamentelor vechi și ineficiente cu modele mai moderne și mai eficiente energetic.

Top 7 aparate din punctul de vedere al consumului

1. Aparatul AC (775 kWh în 500 de ore de funcționare)

2. Uscătorul de rufe (278,2 kWh / an)

3. Frigiderul cu două uși (150-400 kWh / an)

4. Frigider obișnuit (324 kWh / an)

5. Mașină de spălat vase (258 kWh / an)

6. Cuptorul electric încorporat (400-500 kWh / an)

7. Mașina de spălat rufe (360-400 kWh / an)

Numărul și varietatea aparatelor electronice folosite într-o gospodărie au înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, pe măsură ce tehnologia a avansat și nevoile oamenilor pentru confort au crescut, conform datelor prezentate de Asociația Environ.

În anii 2000 s-a remarcat o explozie a aparatelor electrocasnice

În anii ’90, într-o gospodărie obișnuită, erau prezente doar câteva echipamente esențiale. Cum ar fi televizorul, radio-ul, frigiderul, mașina de spălat, fierul de călcat, aspiratorul, uscătorul de păr, telefonul fix și mașina de cusut.  Odată cu intrarea în noul mileniu, în anii 2000, s-a remarcat o explozie în diversitatea și numărul aparatelor electronice.

A apărut o gamă largă de echipamente, printre care calculatoarele, laptopurile, tabletele, telefoanele mobile, DVD playerele, plăcile de păr, aparatele de aer condiționat, roboții de bucătărie, mașinile de spălat vase, imprimantele, consolele de gaming (cum ar fi Playstation-ul). Și alte dispozitive specializate, precum periuțele de dinți electrice și aparatele împotriva țânțarilor. Această schimbare reflectă nu doar avansul tehnologic, ci și evoluția necesităților și preferințelor cotidiene ale oamenilor.

Conform unui studiu efectuat de către WEEE Forum, în prezent fiecare membru al unei familii deține cel puțin un dispozitiv electronic personal. Precum telefon mobil, laptop sau tabletă. Într-o gospodărie se găsesc adesea mai multe televizoare, routere pentru conexiune la internet, sisteme de gaming, asistenți virtuali de tip Alexa, smartwatch-uri sau camere de supraveghere. Acest lucru duce la o medie de aproximativ 74 de dispozitive electronice pe gospodărie. Dintre care aproximativ 17 rămân nefolosite.

8 reguli de bază pentru utilizarea echipamentelor electrice din casă într-o formulare alternativă

  1. Asigură-te că dezactivezi și scoți din priză echipamentele neutilizate, precum televizorul sau laptopul, inclusiv încărcătoarele.
  2. Închide luminile în camerele nefolosite pentru a economisi energie.
  3. Menține temperatura interioară între 20 de grade Celsius în sezonul rece și cu cel mult 10 grade Celsius mai mică decât temperatura exterioară în sezonul cald.
  4. Evită utilizarea plitei sau cuptorului la puterea maximă pentru a reduce consumul de energie.
  5. Planifică utilizarea mașinii de spălat pentru a spăla o cantitate mai mare de rufe și alege ciclurile de spălare scurte pentru a economisi apă și energie.
  6. Optează pentru utilizarea plitei cu inducție, care este cunoscută pentru eficiența sa în consumul de energie.
  7. Lasă mâncarea să se răcească la temperatura camerei înainte de a o pune în frigider pentru a reduce efortul acestuia de a menține temperatura internă.
  8. Instalează prize inteligente care pot fi controlate de pe telefonul tău și care îți oferă posibilitatea de a monitoriza consumul de energie în timp real, conform hotnews.ro.