Infofinanciar > Info > Un nou record negativ în România: 20000 de firme au fost închise din cauza inflației
Info

Un nou record negativ în România: 20000 de firme au fost închise din cauza inflației

inflatie preturi mari (Sursă foto: revistaprogresiv.ro)
Sursă foto: revistaprogresiv.ro

Anul acesta a fost înregistrat un record la categoria firmelor închise. Astfel, este cel mai ridicat nivel de faliment din ultimii 15 ani.

Avem un record de firme închise anul acesta. În doar o jumătate de an au fost dizolvate aproape 20.000. Așadar, este cel mai ridicat nivel de la criza de acum 15 ani, remarcă specialiștii, care pun situația pe seama inflației mari și a încetinirii economiei.

Firmele din comerț

Cele mai multe firme activau în comerț, sectorul care îi atrage pe antreprenorii aflați la început de drum. După cum se poate observa și la o plimbare prin București, multe dintre străzile altădată pline de magazine sunt acum pline de clădiri abandonate. În acest context, patronii au închis din cauza costurilor mari cu chiria și doar cei care au putut, s-au mutat în online.

Astfel, cele mai multe firme care au dispărut sunt din comerț, sectorul care, de altfel, atrage și cele mai multe înființări din toată industria afacerilor. În doar o jumătate de an, 5.400 de firme din comerț au fost închise. Clasamentul ar indică că pe locul al doilea sunt activitățile profesionale, adică PFA-uri desființate, din diverse domenii, de la consultanță, la sectorul artistic, iar pe locul al treilea ar apărea construcțiile, cu 1.800 de închideri.

În acest caz, specialiștii subliniază faptul că: inflația mare, limitarea accesului la împrumuturi, dar și încetinierea economiei au ajutat la luarea deciziei de a închide.

Păreri din domeniu

Reprezentantul Uniunii Practicienilor în Insolvență, Florin Dragomir subliniază că efectele pandemiei au fost extrem de dăunatoare: „Foarte mulți dintre cei cu magazine fizice au închis în detrimentelor celor din online. Și efectele pandemiei au contat, acum se văd efectele. Comercianții sunt mânați de speranțe, pleacă de la o idee și investesc capital mult”.

Au fost dizolvate în total 19.442 de companii, cu 18% în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, doar în prima jumătate a acestui an. Valorea este un vârf al ultimilor 15 ani.

În acest context, reprezentantul unei companii de consultanță,Adrian Negrescu, afirmă că este rezultatul deciziilor Guvernului: „Este rezultatul deciziei guvernului de a impune fiecărei firme ca, de la 1 ianuarie, să aibă măcar un angajat. Sunt foarte multe microintreprinderi care funcționau fără angajați și pe care patronii le-au închis pentru a nu plăti mai multe taxe la stat”.

Cele mai multe firme au dispărut din București, pentru că aici este și cea mai intensă activitate economică. Capitala conduce cu peste patru mii de firme dizolvate, fiind urmată de Cluj, Constanța, Ilfov și Brașov, conform sursei stirileprotv.ro.