Infofinanciar > Esential > Ghid practic (50): Rechizite gratuite pentru copii, cum se obțin și până când se depun cererile
Esential

Ghid practic (50): Rechizite gratuite pentru copii, cum se obțin și până când se depun cererile

rechizite-gratuite-pentru-copii
Sursa foto: Observatornews

Cheltuielile cu începerea anului școlar sunt mai mari cu 50% în 2023 decât anul trecut. Efortul financiar este considerabil, mai ales pentru familiile cu mai mulți copii la școală. Familiile cu venituri mici pot beneficia însă de rechizite gratuite pentru copii.

Statul acordă, prin Ordonanța nr. 33/2001, rechizite gratuite pentru copii în cazul familiilor cu venituri mici. Conform actului normativ, de prevedere pot beneficia elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, la cursuri de zi. Condiția este ca aceștia să fie în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru să fie de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară. Formula include și familiile monoparentale, respectiv persoana singură cu copii aflați în întreținere, care locuiesc și se gospodăresc împreună.

Ordonanța prevede că pentru respectarea condițiilor, se iau în considerare toate veniturile realizate de membrii familiei. Astfel se iau în calcul inclusiv veniturile realizate din:

– Indemnizația de șomaj.

– Creanțe legale.

– Convenții civile de întreținere aflate în executare.

– Indemnizații cu caracter permanent.

– Alocații de stat pentru copii.

– Alocații de întreținere pentru copii încredințați sau dați în plasament.

– Burse pentru elevi și studenți acordate în condițiile legii.

– Arenda și/sau chiriile încasate dacă familia are în proprietate terenuri, clădiri, spații locative sau alte bunuri, mobile sau imobile.

Termenul limită de depunere a cererilor

Conform Legii 126/2002, termenul limită este de 5 zile de la data începerii anului școlar. Cererea pentru obținerea de rechizite gratuite pentru copil se depune la școala la care elevul este înscris.

Cererea trebuie depusă de către părintele sau tutorele legal al copilului, folosind un formular tip. La acesta trebuie atașate actele doveditoare privind venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a anului respectiv.

Actul normativ stabilește că în termen de 15 zile de la începerea anului, directorii de școli trebuie să stabilească elevii care urmează sa beneficieze de rechizite școlare. Listele sunt trimise la inspectoratele școlare județene, respectiv Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Achiziționarea rechizitelor școlare se organizează de către Ministerul Educației. Distribuirea lor se realizează de către directorii de școli, împreună cu primăriile.

Mai mulți bani de rechizite gratuite pentru copii

Ministrul Educației Ligia Deca a anunțat că a crescut bugetul alocat pentru achiziția de rechizite gratuite pentru copii. Astfel, pentru anul școlar 2023-2024 valoarea pachetelor cu rechizite a fost majorată cu 140%.

„Astăzi, am semnat Ordinul care majorează suma alocată pentru pachetele de rechizite școlare. Aceasta este doar una dintre măsurile unui plan prin care combatem abandonul școlar și ne asigurăm că toți elevii au parte de educația de calitate pe care o merită”, a declarat ministrul Deca, citat de edupedu.ro.

În urma majorării, elevii din clasele primare vor primi rechizite în valoarea de 65 de lei. La rândul lor, elevii din gimnaziu, vor beneficia de pachete de 75 de lei.

Anul trecut, potrivit datelor Ministerului Educației, peste 250.000 de elevi au beneficiat de rechizite gratuite.