Infofinanciar > Info > Recalcularea pensiilor se apropie! Cresc pensiile a 60% dintre români
Info

Recalcularea pensiilor se apropie! Cresc pensiile a 60% dintre români

rCum se va face recalcularea pensiilor calcul ecalcularea-pensiilor
sursa foto: arhiva companiei

Potrivit anunțurilor oficialilor, aproximativ 60% dintre români vor vedea o creștere a pensiei de până la 2.000 de lei începând cu 1 septembrie 2024. Recalcularea pensiilor este un proces complex. În prezent, toate datele necesare au fost introduse în sistemul informatic. Începând din luna iunie, pensionarii vor primi diverse documente de la Casa de Pensii.

Aceste documente vor include suma pe care pensionarii o vor primi de la 1 septembrie, precum și punctele de contributivitate obținute.

De asemenea, documentele vor conține noua formulă de calcul, prezentată mai jos:

Formula de recalculare = VPR x Numărul total de puncte

VPR = 81 de lei

Număr total de puncte = puncte de contributivitate + puncte de stabilitate + puncte pentru perioade asimilate și necontributive

Punctele necontributive includ anii de armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte pentru fiecare an).

Punctele de stabilitate sunt acordate astfel:
– 0,50 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani;
– 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani;
– 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani.

Retipărirea cupoanelor de pensii va avea loc în luna august. Ministrul Muncii a anunțat că noile taloane vor fi colorate și vor include detalii despre modul de calcul al pensiei, precum și punctele de stabilitate/bonus obținute de pensionari.

Pensiile recalculate vor intra în vigoare în septembrie. Oficialii estimează o creștere medie de 40% a pensiilor, dar creșterile vor varia, unele pensii crescând cu până la 110%, în timp ce altele nu vor crește deloc, potrivit Digi24.