Infofinanciar > Info > Recalcularea e de bun augur! Pensii mai mari pentru acești seniori
Info

Recalcularea e de bun augur! Pensii mai mari pentru acești seniori

Românii cu venituri modeste beneficiază de bani de la stat
sursa foto arhiva companiei

Simona Bucura Oprescu, într-o intervenție pe care a avut-o pentru RomâniaTv, a vorbit despre pensionarii care se vor bucura de pensii mai mari.

De asemenea, ministrul a fost întrebat ce se întâmplă dacă sunt pensionari în țară care nu au toate documentele la dosar până la recalculare. Răspunsul fiind: „pensionarii pot aduce, inclusiv după perioada de 1 septembrie, aceste documente fiindcă din oficiu tuturor li se vor recalcula toate veniturile contributive”.

„Toți pensionarii au pensii mai bune”

„În 2024, toți pensionarii au pensii mai bune fiindcă noua lege a pensiilor a venit cu două momente mari importante. Momentul 1 ianuarie, când toate pensiile românilor au crescut datorită creșterii punctul de pensie de la 1785 de lei la 2032 de lei. Iar cel de-al doilea moment e cel în care unei categorii importante de pensionari le vor crește pensiile datorită perioadelor mai îndelungate în care aceștia au lucrat. Avem, în România, stagiul minim de cotizare, 15 ani, stadiul complet, 35 de ani.

În special în cazul celor care sunt în indemnizația minimă socială, vom observa creșteri semnificative. Pentru ei e un mod e a se face dreptate. Una e să ai indemnizație minimă socială indiferent dacă ai lucrat 15 ani sau 35 de ani. Și e cu totul altceva ca tu să ai indemnizație minimă socială lucrând 15 ani stagiul minim de cotizare. Dar dacă avem un pensionar care a lucrat 35 de ani pe salariul minim pe economie, pentru acesta se face dreptate.

Fiindcă pentru perioada între 25 și 30 de ani avem un punctaj suplimentar acordat prin puncte de stabilitate de 0,5 puncte pe an. Pentru perioada 30 – 35 de ani, 0,75 de puncte. Pentru perioada peste 35 de ani avem un punctaj suplimentar de un punct. Pentru un pensionar care a lucrat 35 de ani pe salariul minim de economie vom avea o creștere semnificativă de circa 500 de lei a pensiei”, a mai declarat Simona Bucura Oprescu, conform Știripesurse.