Infofinanciar > Lumea la zi > Cine sunt victimele actualului război industrial? Efecte devastatoare
Lumea la zi

Cine sunt victimele actualului război industrial? Efecte devastatoare

industrie sursa foto forbes.ro
sursa foto forbes.ro

Cu toate că țările mari ale lumii pun la dispoziție ajutoare bănești impresionante, la care se adaugă și protecție, în încercarea de a cuceri „industriile viitorului”, țările care sunt mai mici, precum Marea Britanie și până la Singapore, sunt lăsate în urmă.

Creditele fiscale care sunt oferite pentru baterii, echipamente solare și alte tehnologii ecologice atrag o abundență de capital către Statele Unite ale Americii. Reprezentanții Uniunii Europene încearcă să implementeze propriile sprijine pentru a încuraja producerea de energie regenerabilă. Reprezentanții Japoniei au făcut un anunț conform căruia vor împrumuta suma de 150 de miliarde de dolari pentru finanțarea de investiții în domeniul tehnologiilor verzi. Multe țări fac eforturi de a se desprinde de China, care deține un avantaj evident în mai multe domenii, printre care se numără și producția de baterii și de minerale pentru a se putea realiza acest lucru.

Nu toate țările pot face asta

Statele care sunt mai mici nu pot realiza aceste împrumuturi, și, prin urmare, au rămas în urmă „într-o nouă eră de politică industrială agresivă”. Țările care sunt industrializate, cum ar fi Marea Britanie și Singapore nu pot ține pasul cu această tendință, deoarece nu dispun de fondurile necesare pentru a concura cu unele dintre cele mai mari blocuri economice care oferă aceste ajutoare financiare. Și alte piețe care sunt în decurs de dezvoltare, precum Indonezia, se află în pericol.

Reprezentanții guvernului din Italia au pus la dispoziția companiei de origine americană, Intel, suma de 11 miliarde de dolari pentru a putea să construiască două noi fabrici care să producă semiconductori. Conform cancelarului german Olaf Scholz, această sumă acordată firmei americane este cea mai mare investiție străină din istoria Germaniei.

Această sumă trece cu mult peste bugetul de care dispune Ministerul Comerțului și Industriei din Singapore.

„Permiteți-mi să fiu sincer: nu ne putem permite să-i depășim pe băieții mari”, este declarația pe care a făcut-o viceprim-ministrul din Singapore, Lawrence Wong.

Companiile aleg să se mute în străinătate

Compania care abia a apărut pe piață și care produce baterii, Nexeon, a primit din partea străinilor suma de peste 200 de milioane de dolari. Cu ajutorul acestor bani, reprezentanții firmei vor construi prima fabrică ce își va avea sediul în Coreea de Sud, și mai apoi, în America de Nord”. Totuși, directorul general al firmei, Scott Brown, nu este de părere că se va construi o fabrică și în Marea Britaniei, pentru că nu consideră că situația economică a țării se va schimba prea curând, iar fără ajutor din partea statului, nu se poate realiza nimic.

Unul dintre puținii producători autohtoni de baterii din Marea Britanie, AMTE Power, susține că nu exclude ideea de a-și muta producția în Scoția, unde subvențiile sunt diferite față de cele care sunt oferite în Statele Unite ale Americii și în Uniunea Europeană, informează flux24.ro