Infofinanciar > Esential > Războiul comercial China-SUA. Cum au ratat Trump și Biden decuplarea de Beijing
Esential

Războiul comercial China-SUA. Cum au ratat Trump și Biden decuplarea de Beijing

china sua (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto dreamstime

Donald Trump și Joe Biden nu sunt de acord cu multe lucruri. Dar sunt de aceeași părere când vine vorba de relațiile comerciale ale Americii cu China. Ei cred că cea mai mare economie a lumii este pur și simplu prea dependentă de cea de concurența sa. Astfel, oficialii americani călătoresc în întreaga lume promovând beneficiile transferului producției din China către piețe mai puțin riscante. Liderii din mediul de afaceri sunt sincer îngrijorați de creșterea economică slabă a Chinei, ca să nu mai vorbim de politica sa volatilă.

Cu toate acestea, cât de mult este vorba doar de speculații? Anul trecut, The Economist a susținut că o mare parte din presupusa decuplare dintre America și China este, de fapt, iluzorie. Dacă privim mai atent, relația economică dintre cele două țări se menține puternică, chiar dacă acest fapt este mascat de trucuri de ambele părți. De atunci, un număr tot mai mare de dovezi confirmă și întăresc constatările noastre inițiale. Economiile Americii și Chinei nu se destramă. Într-adevăr, unele modificări ale lanțurilor de aprovizionare ar putea lega cele două țări chiar mai strâns.

Comerțul chino-american

O imagine completă a comerțului chino-american ar acoperi sectorul cu servicii, inclusiv utilizarea de către America a aplicațiilor chinezești, dar și dragostea Chinei pentru filmele americane. Dar aceste fluxuri sunt dificil de urmărit, ceea ce înseamnă că economiștii și-au concentrat atenția asupra comerțului cu bunuri. Pe care funcționarii vamali îl măsoară cu o precizie rezonabilă. Aici, cifrele principale îi vor bucura pe Biden și Trump. Anul trecut, Mexicul a depășit China ca fiind cea mai mare sursă de importuri a Americii. Din 2017, ponderea importurilor americane provenite din China a scăzut cu o treime, ajungând la aproximativ 14%, potrivit cifrelor americane.

O parte din acest declin a venit după ce Trump a implementat tarife vamale ridicate în 2018. O altă parte reflectă îngrijorările tot mai mari legate de ambițiile teritoriale ale Chinei. Dacă China invadează Taiwanul, multe lanțuri de aprovizionare din Asia vor deveni nefuncționale.

Tarifele vamale

Sursă foto: The Economist

Cu toate acestea, cifrele principale nu spun întreaga poveste. Pentru a înțelege de ce, începeți cu tarifele vamale ale lui Trump. Pe care Biden le-a menținut în mare parte în vigoare. Înainte de introducerea lor în 2018, statisticile americane sugerau că America primea mult mai multe importuri din China decât statisticile chinezești. Acum este adevărat contrariul. China raportează că exporturile sale către America au crescut cu 30 de miliarde de dolari între 2020 și 2023. În timp ce America spune că importurile sale din China au scăzut cu 100 de miliarde de dolari.

Dacă datele Chinei sunt corecte, ponderea țării în importurile americane a scăzut în continuare, dar cu mult mai puțin. Ce explică diferența dintre măsuri? Adam Wolfe de la Absolute Strategy Research, o firmă de consultanță, sugerează că această schimbare reflectă faptul că importatorii americani au un stimulent pentru a subdeclara cât de mult cumpără din China în categoriile acoperite de tarife. Wolfe estimează că, în consecință, America își subestimează acum importurile din China cu 20-25%. În același timp, în ultimii ani, guvernul chinez a redus taxele pentru exportatori, reducând astfel stimulentul pentru întreprinderile naționale de a subestima bunurile care părăsesc țara.

Decuplarea economiilor

Alte date oferă motive suplimentare de scepticism în ceea ce privește decuplarea. Tabelele „input-output”, publicate de Banca Asiatică de Dezvoltare, arată ponderea activității economice a unei țări care poate fi trasată înapoi în alte țări. Examinând 35 de industrii, am calculat că, în 2017, sectorul privat chinez a contribuit în medie cu 0,41% din inputurile firmelor americane. Poate că nu pare mult, dar a depășit procentul de 0,38% provenit din Germania și pe cel de 0,24% din Japonia. Până în 2022, ponderea Chinei s-a mai mult decât dublat, ajungând la 1,06%, o creștere proporțională mai mare decât în cazul Germaniei sau al Japoniei.

Este greu de știut ce anume se află în spatele acestei tendințe. Încercările Americii de a construi o infrastructură de energie curată ar putea fi un factor, făcând importurile de echipamente electrice chinezești mult mai importante. De asemenea, firmele americane din sectorul serviciilor par să fie din ce în ce mai dependente de proprietatea intelectuală deținută în China. Oricare ar fi cauza, cifrele sunt greu de pus în acord cu presupusa decuplare.

Lanțurile globale de aprovizionare

Evoluțiile din partea Chinei sunt împotriva decuplajului. Liderii chinezi nu au nicio intenție de a renunța la rolul țării lor în lanțurile globale de aprovizionare. Chiar dacă cel mai mare partener comercial al său încearcă cu jumătate de gură să i-l taie. În decembrie, Conferința centrală de lucru economic, consiliul economic care stabilește agenda Chinei, a făcut din extinderea comerțului cu produse intermediare (cele folosite pentru fabricarea produselor finite) o prioritate.

Băncile de stat reorientează creditele dinspre sectorul imobiliar către cel al producției. Ceea ce ridică perspectiva unei supraoferte de exporturi chinezești. Și mulți dintre noii titani ai industriei chineze, precum Contemporary Amperex Technology, o firmă de baterii; boe Technology Group, un producător de ecrane organice cu diode emițătoare de lumină; și longi Green Energy Technology, care produce componente pentru panouri solare, sunt bine plasați pentru a beneficia de această strategie.

Parteneri comerciali

Într-adevăr, creșterea acestor tipuri de companii are deja un impact. Estimăm că, din 2019, exporturile globale de bunuri intermediare ale Chinei au crescut cu 32%. În comparație cu o creștere de numai 2% a altor tipuri de exporturi, cum ar fi bunurile finite. Această creștere este determinată de exporturile către țări precum India și Vietnam. Care sunt doi dintre partenerii comerciali preferați ai guvernului american. Comerțul american cu aceste țări este, la rândul său, în creștere. De la 4,1% din importurile sale de bunuri în 2017 la 6,4% în prezent. În combinație, aceste tendințe implică faptul că cele două țări acționează adesea ca un fel de hub-uri de ambalare pentru bunurile fabricate cu inputuri chinezești care sunt destinate tărâmurilor americane.

În întreaga lume, apar multe astfel de acorduri. Să luăm cazul Indiei, unde guvernul încearcă să își consolideze baza de producție. În urma introducerii subvențiilor, exporturile de telefoane mobile au crescut vertiginos. Ceea ce sugerează că India mănâncă masa de prânz a Chinei. Cu toate acestea, într-o lucrare recentă, Rahul Chauhan, Rohit Lamba și Raghuram Rajan, trei economiști, subliniază că importurile de componente pentru telefoane mobile, cum ar fi baterii, ecrane și semiconductori, au crescut și ele. India pare a fi mai degrabă un intermediar de telefoane mobile decât o putere în domeniul smartphone-urilor.

Problema exporturilor

Sursă foto: The Economist

Comerțul Vietnamului cu America este în plină expansiune. Dar producția sa rămâne profund interconectată cu lanțurile de aprovizionare chinezești. Ceea ce înseamnă că o mare parte din această creștere poate fi reprezentată de produse cu un conținut vietnamez redus. În cazurile cele mai extreme, exporturile vietnameze sunt în esență redirecționate din China, după cum se plânge ocazional Departamentul american al Comerțului. Corelația dintre exporturile vietnameze către America și importurile sale din China este acum semnificativ mai mare decât era înainte de instituirea tarifelor vamale ale lui Trump. Acest lucru sugerează că acest mare jucător al producției din Asia de Sud-Est joacă din ce în ce mai mult un rol de intermediar, adaptând producția chineză la cererea americană.

În Mexic, situația este mai complicată. Standardele stabilite prin Acordul dintre Statele Unite, Mexic și Canada impun un „conținut de valoare regională” mai ridicat. Ceea ce înseamnă că exporturile sunt examinate pentru a se asigura că producția a fost realizată în America de Nord. În unele industrii în care exporturile mexicane către America sunt în plină expansiune, cum ar fi producția de automobile, creșterea este greu de atribuit decuplajului. Deoarece China nu a exportat niciodată cantități mari de vehicule și piese în America. În 2018, a fost sursa a doar 6% din importurile americane de astfel de bunuri. Cu toate acestea, importurile din Mexic de bunuri industriale chinezești au crescut vertiginos, crescând cu aproximativ 40% din 2019.

Tensiunile SUA-China

Prin urmare, imaginea de ansamblu este clară. Lanțurile de aprovizionare chinezești pot fi mai puțin vizibile, dar rămân extrem de importante pentru economia americană. Își vor păstra ele rolul lor central? Trump a amenințat cu tarife vamale enorme pentru toate produsele chinezești dacă va deveni președinte în noiembrie. Astfel de taxe ar putea fi suficiente pentru a încuraja unele companii să se mute definitiv din China. O agresiune din partea lui Xi Jinping, fie în Taiwan sau în altă parte, ar putea avea un impact similar. De-a lungul deceniilor, unele țări care în prezent acționează ca o etapă finală în liniile de producție ar putea dezvolta capacități industriale mai impresionante și ar putea contesta poziția Chinei.

În absența unor schimbări drastice în politica americană sau chineză, nu vă așteptați ca multe lucruri să se schimbe prea curând. Multe țări sunt mai mult decât fericite să joace în ambele tabere. Dar și să primească investiții și bunuri intermediare chinezești și să exporte produse finite în America. Eficiența economică, asigurată de scara uriașă și de expertiza de producție a Chinei, este o forță puternică în favoarea status quo-ului. Decuplarea poate fi o retorică puternică, dar nu este chiar același lucru, conform The Economist .