Infofinanciar > Esential > Război, alegeri false, greve și cel mai bun vin chinezesc. Ce se întâmplă în jurul lumii?
Esential

Război, alegeri false, greve și cel mai bun vin chinezesc. Ce se întâmplă în jurul lumii?

Taiwanul a fost bine pregătit pentru cutremur.
sursa foto: pexel.com

Autoritățile sanitare din Gaza au declarat că soldații israelieni au împușcat mortal peste 100 de persoane și au rănit sute altele în timp ce așteptau lângă camioanele de ajutor. Forțele de Apărare a Israelului au afirmat că zeci de oameni au fost în schimb victimele unei îmbulzeli care a izbucnit când au ajuns camioanele.

Niciuna dintre versiuni nu a fost confirmată, dar sursele de știri au citat un oficial militar israelian care a spus că IDF a deschis focul asupra persoanelor considerate o amenințare. Președintele Joe Biden a declarat că incidentul va complica discuțiile în curs despre încetarea focului.

Ce se întâmplă în jurul lumii

Biden și Donald Trump au făcut vizite simultane, dar separate, la frontiera sudică a Americii.  Biden le-a cerut legislatorilor republicani să voteze o legislație privind frontiera.  Trump a vorbit despre o „invazie Joe Biden”. Imigrația pare să devină problema decisivă în alegerile prezidențiale. Mai devreme, o instanță federală a blocat o lege în Texas care permitea poliției statale să detină persoane suspectate de intrare ilegală din Mexic.

George Galloway, un politician de extremă stânga, a răsturnat o mare majoritate laburistă pentru a câștiga alegerile parțiale în orașul englezesc Rochdale. Campania lui s-a axat pe războiul din Gaza și pe percepția că Partidul Laburist nu a criticat Israelul. Înainte de alegeri, Partidul Laburist a retras sprijinul pentru Azhar Ali, candidatul său, după ce acesta a susținut teorii ale conspirației antisemite despre atacul Hamas din 7 octombrie.

Procuratura din Ciad a raportat că Yaya Dillo, un lider de opoziție, a fost ucis de forțele guvernamentale într-o luptă armată în apropierea sediului partidului său. Violentele din N’Djamena, capitala, au izbucnit înaintea unei alegeri prezidențiale programate pentru mai. Votul ar putea aduce Ciadul, care este condus de armată din 2021, înapoi la statul de drept constituțional.

Sokolov a publicat un articol despre înrolarea orfanilor în armată

Rusia l-a reținut inițial și apoi a amendat pe Sergei Sokolov, redactorul-șef al Novaya Gazeta, un ziar independent, pentru „discreditatea” armatei Rusiei.  Sokolov a intrat în conflict cu autoritățile pentru publicarea unui articol despre orfanii ruși încurajați să se înroleze. Amenda a fost de aproximativ 300 de dolari.

Inflația în trei mari economii occidentale a încetinit. În America, rata anuală a scăzut la 2,4% în ianuarie, față de 2,6% în decembrie, utilizând măsura preferată a Rezervei Federale. Acest lucru va întări speranțele pentru o reducere a dobânzilor mai târziu în acest an. Între timp, inflația a scăzut în Franța și Germania în februarie, la 3,1%, respectiv 2,7%. Apropiindu-se de obiectivul de 2% al Băncii Centrale Europene.

Manuel Rocha, fost ambasador american acuzat că a fost spion cubanez timp de 42 de ani, a declarat că va pleda vinovat la acuzații. Inclusiv conspirație pentru a acționa ca agent străin. A fost acuzat în decembrie și inițial a pledat nevinovat. Domnul Rocha este unul dintre cei mai bine plasați informatori pe care guvernul american i-a descoperit în ultimii ani. Sentința va fi pronunțată pe 12 aprilie.

Înmormântarea lui Navalnîi în Moscova

Azi, 1 martie, are loc înmormântarea lui Alexei Navalnîi. Cel mai prominent lider al opoziției din Rusia, la Moscova. A murit într-o colonie penală siberiană pe 16 februarie. Timp de atâtea zile, oficialii au refuzat să îi restituie corpul activistului mamei sale. Susțineau că o fac doar dacă aceasta ar fi fost de acord cu o înmormântare privată.

Ea a refuzat, iar autoritățile au cedat în cele din urmă. Aliații lui Navalnîi au susținut că eforturile lor de a organiza înmormântarea și o slujbă memorială au fost împiedicate în timp ce oficialii încearcă să evite o adunare publică mare.

Când s-a aflat vestea morții lui Navalnîi, mulți ruși au lăsat flori la monumentele victimelor represiunii politice. Sute de oameni au fost arestați. Văduva lui Navalnîi, Yulia Navalnaia, a avertizat că poliția ar putea închide pe cei care vin să își ia „la revedere” de la soțul ei.

Decesul său prefigurează o înăsprire a represiunii în interiorul Rusiei. Marți, Oleg Orlov, unul dintre cei mai cunoscuți activiști pentru drepturile omului din Rusia, a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru criticarea războiului din Ucraina.

Alegeri false în Iran

Iranienii votează pentru a-și reînnoi parlamentul azi. Alegerile de anul acesta sunt primele după protestele în masă din 2022. După moartea Mahsei Amini, o femeie de 22 de ani, care a murit în custodia poliției după ce a fost arestată pentru că și-a arătat părul. Se așteaptă la o prezență scăzută la vot. Aceasta a fost doar de 42,6% la ultimele alegeri legislative din 2020. Cel mai scăzut nivel înregistrat. Cei care se prezintă vor avea opțiuni limitate. Regimul a descalificat pragmaticii și reformiștii. Loialiștii vor cuceri toate locurile.

De asemenea, este programată realegerea adunării de experți, organismul care numește liderul suprem. Actualul lider, Ayatollah Ali Khamenei, în vârstă de 84 de ani, a condus o economie în scădere. Aproximativ 10 milioane de iranieni au căzut în sărăcie în ultimul deceniu. Conform Băncii Mondiale. Rata anuală a inflației este de 35,8%. Tensiunile crescute cu America în legătură cu războiul din Gaza, transportul în Marea Roșie și îmbogățirea nucleară au făcut doar lucrurile mai rele.

Greve în transportul public din Germania

O serie de greve de o săptămână ale lucrătorilor din transportul municipal ating apogeul vineri, 1 martie. Acționând într-o coordonare lejeră, Fridays for the Future, un grup de mediu, planifică reacții.

Circa 90.000 de membri Ver.di, unul dintre cele mai mari sindicate din Germania, își vor întrerupe activitatea în zeci de orașe, inclusiv Berlin, Frankfurt și Hamburg. Autobuzele, tramvaiele și metroul vor fi oprite pentru perioade cuprinse între câteva ore și două zile.

Trenurile interurbane, paralizate pe scurt de o grevă a șoferilor în ianuarie, nu vor fi afectate. O grevă separată de trei zile a personalului de la sol al Lufthansa, compania aeriană națională, ar putea perturba traficul aerian.

Ver.di caută salarii și condiții mai bune pentru lucrători și mai multe investiții în transportul public. De aceea acțiunea comună cu mediul înconjurător. Dar, cu economia Germaniei stagnând și guvernul luptând să facă față altor nevoi, cum ar fi ajutorarea Ucrainei, există puține resurse în plus în vistieria publică.

O anomalie de an bisect pentru economia Chinei

Sărbătoarea Anului Nou Chinezesc, care variază în timp și chiar în lungime, joacă feste cu statisticile economice ale țării. Și la fiecare patru ani, ziua suplimentară adăugată în februarie aduce și mai multă confuzie. O companie care a produs exact aceeași cantitate în fiecare zi în acest an și în anul trecut ar putea raporta o creștere de 3,6% anual în februarie, doar pentru că 29 de zile sunt cu aproape 3,6% mai lungi decât cele 28.

Din acest motiv, anul bisect ar putea avantaja cifrele de producție industrială ale Chinei, care vor fi publicate mai târziu în această lună. Economiștii de la Citigroup, o bancă, nu s-ar mira de o creștere de 8% în ianuarie și februarie combinate, în comparație cu anul precedent.

Între timp, sărbătoarea Anului Nou Lunar a dat un impuls industriei călătoriilor, turismului și a serviciilor de catering. Acest lucru s-a reflectat în indicele oficial al managerilor de achiziții pentru servicii care a crescut la 51% în februarie. Confortabil peste linia de 50% care separă expansiunea de contractare. Când vine vorba de datele economice ale Chinei, pașii mici de lună pot părea ca sărituri gigantice.

Dragonul adormit al lumii vinului se trezește

Oenofilii s-au adunat la Macao azi pentru prima ediție a premiilor Wynn Signature Chinese Wine. Pe parcursul celor cinci zile de eveniment, o echipă internațională de jurați, inclusiv șapte „maeștri ai vinului”, cei mai proeminenți experți mondiali, vor căuta cel mai bun vin din țară.

Chinezii sunt cunoscuți pentru consumul lor masiv de vin. Producătorii de vin au început abia recent să exploreze imensul potențial viticol al țării. Acum, ei își doresc să ocupe un loc mai mare pe piața globală. Unde au întâmpinat dificultăți în competiție din cauza prețurilor relativ ridicate și a lipsei de proveniență recunoscută ca o investiție bună.

Organizatorii speră că premiile Wynn vor crește notorietatea vinurilor chineze în străinătate. Va fi „un moment de cotitură”, spune Eddie McDougall, unul dintre jurați. ,,China este singura care nu a fost încă descuiată”, conform economist.com