Infofinanciar > Info > Ratele vor scădea cu câteva sute de lei! Care este metoda prin care românii vor plăti mai puțini bani
Info

Ratele vor scădea cu câteva sute de lei! Care este metoda prin care românii vor plăti mai puțini bani

rate bancare - sursa foto - antena3.ro
Sursa foto - antena3.ro

Indicele ROBOR a ajuns ieri la 5.99%, fiind la un singur pas de a ajunge la pragul istoric de 6%. Nivelul actual este cel mai mare din ultimii nouă ani. Totuși, se pare că există o soluție și pentru românii care au credite și simt această creștere ca o povară.

Rezolvarea acestei probleme o poate constitui trecerea la un alt indice, mai precis la IRCC. În cazul în care este ales acest indice, ratele pot scădea cu până la 800 de lei.

Anul trecut, ROBOR era de 1.53%, comparativ cu situația de la momentul actual, când a ajuns la 5.99%. Practic, acest indice s-a triplat într-un singur an, acest lucru conducând la creșterea ratelor cu câteva sute de lei.

IRCC: avantaje vs. dezavantaje

În prezent, indicele IRCC este la 1.86%, simțitor mai mic decât ROBOR. Totuși, pe lângă avantaje, trecerea la celălalt indice are și câteva dezavantaje.

Părțile bune pentru o persoană care trece la IRCC sunt : faptul că ratele nu au o aceeași viteză de creștere, ratele sunt mai mici cu mai multe sute de lei iar indicele este actualizat de la trimestru la trimestru. Ca părți negative avem: faptul că dacă cineva a făcut trecerea la IRCC, nu mai poate reveni la ROBOR și banca trebuie să fie de acord.

Indicele ROBOR la trei luni, care se folosește pentru a calcula dobânzile variabile la creditele în lei, a cunoscut joi o creștere care l-a situat la 5.99%. Valoarea înregistrată în ședinta precedentă a era de 5.97%, potrivit datelor pe care Banca Națională a României le-a oferit.

Când a început anul, indicele ROBOR era de 3.02%, în luna martie ajungând să fie cotat la 4.25%. La debutul anului 2021 acesta se situa la 1.98%.

Creșterea acestui indice la nivelul la care este astăzi a început de pe data de 24 februarie, momentul în care Rusia a declarat război Ucrainei. Cu o zi în urmă, pe 23 februarie 2022, cota ROBOR era de 3.56%, urmând ca în ziua în care invazia a început în mod oficial să ajungă la 3.61%.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit pentru a calcula dobânzile la creditele ipotecare în lei care au dobândă variabilă, a cunoscut la o creștere de la 6.13%, cât a fost în ședința anterioară, la 6.15%.

Legat de indicele de referință pentru creditele consumatorilor, reglementat fiind de OUG 19/2019, acesta este de 1.86% pe an. Acesta se calculează, potrivit DCNews, ca media aritmetică a rateloe de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din al patrulea trimestru al anului 2021. IRCC este ăn urcare față de cel care a fost publicat cu trei luni în urmă, atunci când era la 1.17%

OUG 19/2019 a intrat în vigoare în luna mai a anului 2019 și modifică felul în care este calculată rata pentru creditele în lei care au dobândă variabilă. În acest sens, ordonanța 19 a stabilit IRCC ca fiind calculat trimestrial doar pe baza tranzacțiilor interbancare.