Infofinanciar > Info > Ratele dobânzilor cresc la un nivel record! Ce spun băncile în urma acestei decizii
Info

Ratele dobânzilor cresc la un nivel record! Ce spun băncile în urma acestei decizii

rate-la-banci-rate banca (sursa foto: substantial.ro)
Sursa foto: substantial.ro

Banca Centrală Europeană a ridicat joi ratele dobânzilor la un nivel record al ultimilor 20 de ani, la 3,5% semnalând că acesta ar putea fi vârful majorărilor.

Decizia BCE, Băncii Centrale Europene, nu a fost o surpriză, cu atât mai puțin încât vine la 24 de ore după ce FED (sistemul de bănci centrale ale SUA) a majorat dobânzile cu același ritm.

Inflația se va reduce, dar nu acum

Un comunicat al BCE subliniază ca deși inflația se va reduce, aceasta va rămâne la un nivel ridicat pe o perioada îndelungată: „Inflația continuă să se reducă, dar încă se anticipează că aceasta se va menține prea ridicată pe o perioadă prea îndelungată. Consiliul guvernatorilor este hotărât să asigure revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei sale de 2% pe termen mediu. Prin urmare, a decis astăzi să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. ”

De asemenea, pentru românii împrumutați în euro cu dobândă variabilă, ratele la bancă vor crește, indică BNR (Banca Naționala Română) într-un raport recent: „Nu sunt așteptate creșteri suplimentare ale ratelor la creditele ipotecare în lei pentru următoarea perioadă, pe când în cazul creditelor denominate în Euro, traiectoria ascendentă va continua, pe fondul întăririi politicii monetare la nivel european”.

Impactul majorării ratelor de dobândă este resimțit diferit de către debitori în funcție de tipul dobânzii, rata dobânzii la momentul acordării, respectiv regimul macroprudențial , mai arată Banca Națională. Până acum, de când BCE a trecut la înăsprirea politicii monetare, ratele românilor cu credite în euro au crescut cu circa 20%, conform BNR.

Grecia suferă alături de noi

Grecia a decis să înghețe pentru un an ratele la creditele ipotecare, absorbind astfel creșterile de dobândă ale BCE și pentru a ajuta gospodăriile să facă față creșterii costurilor, potrivit unui anunț făcut la o conferință comună a bancherilor alături de ministrul de finanțe. Programul acoperă circa 400.000 de credite, spun oficialii eleni.

În acest context, asta înseamnă că băncile îngheață dobânzile la dobânda din martie 2023 minus 20 de puncte de bază și o vor menține până în mai 2024, cu posibilitatea de prelungire.Rata unui grec având un credit ipotecar crescuse cu 10-25% înainte de aplicarea acestui mecanism, conform sursei economie.hotnews.ro.