Infofinanciar > Info > Ratele cresc pentru 500.000 de români de la 1 aprilie. Cei care au trecut de la ROBOR la IRCC, buni de plată
Info

Ratele cresc pentru 500.000 de români de la 1 aprilie. Cei care au trecut de la ROBOR la IRCC, buni de plată

IRCC Sursa foto B1TV
foto B1TV

Românii care au făcut anul trecut trecerea de la indicele ROBOR la indicele IRCC pentru a simți mai puțin creșterea dobânzilor se vor confrunta cu scumpiri ale creditelor începând cu data de 1 aprilie, anunță România TV.

Românii care au realizat trecerea de la indicele ROBOR la indicele IRCC anul trecut pentru a evita pe termen scurt scumpirile ratelor la bancă se vor confrunta cu noi majorări începând cu data de 1 aprilie. Acest anunț a fost făcut de analiști încă de anul trecut, care au explicat că trecerea de la ROBOR la IRCC nu reprezintă o soluție miraculoasă pentru evitarea acestor scumpiri.

„Avem acest IRCC, el va crește. Transmisia va fi cu întârziere. Se va duce, se va apropia de ROBOR. S-ar putea ca atunci când inflația se duce în jos și dobânzile scad, IRCC să rămână mai sus decât ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populația are posibilitatea să aleagă. Nu se întâmplă miracole în economie. Niciunul nu este soluția perfectă. După mine, e bine să rămână și IRCC și ROBOR”, spunea guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, în vara anului trecut.

Cu cât cresc ratele românilor

Conform calculelor realizate de România TV, ratele la creditele în lei ar urma să crească de la 1 aprilie pentru aproape 500.000 de români. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) este estimat că va ajunge la 6.02% pe an, de la 5,71% pe an, cât era la 1 ianuarie 2023.

„IRCC va creste de la 1 aprilie la 6,02%, astfel ca o rata la un credit de 200.000 lei creste de la 997 lei (1 aprilie 2022) la 1541 lei. Vestea buna este ca, la cum arata piata, probabil cei doi indici vor ingheta, in acest an, in jurul nivelului de 6%, iar daca inflatia scade, BNR sa isi faca ,,curaj” si sa reduca dobanda cheie”, este de părere analistul Adrian Negrescu.

Dacă la 1 aprilie 2022 IRCC era de 1,86%, iar rata la bancă era de 997 de lei, la 1 ianuarie 2023 IRCC a urcat la 5,71%, iar rata la bancă a ajuns la 1497 de lei. Dacă IRCC la 1 aprilie 2023 va urca la 6,02%, cât spune analistul economic Adrian Negrescu, rata pentru creditul de 200.000 de lei încheiat pe o perioadă de 30 de ani va ajunge la 1541 lei.

Indicele ROBOR a scăzut sub 7%

Săptămâna trecută indicele ROBOR a scăzut sub 7%. Marți, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut de la 7,30% la 7,28%, iar indicele ROBOR la 3 luni, cel în care sunt calculate majoritatea dobânzilor în lei, a scăzut la 6,95%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută instituțiile bancare din România, în lei, între ele, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață, potrivit Profit.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.