Infofinanciar > Info > Răsturnare de situație pentru fermierii români! Presiunile lui Klaus Iohannis au avut efect, CE va aloca mai mulți bani
Info

Răsturnare de situație pentru fermierii români! Presiunile lui Klaus Iohannis au avut efect, CE va aloca mai mulți bani

romani strainatate impact.ro
sursa foto: impact.ro

După ce toată săptămâna în România a fost un mare scandal privind sumele de bani alocate fermierilor români drept compensație pentru ajutorul oferit Ucrainei cu transportul de cereale, Comisia Europeană a anunțat că va reveni asupra cifrelor, după ce preşedintele Klaus Iohannis a făcut presiuni și a prezentat situaţia dificilă în care se află aceştia.

Astfel, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei, a venit cu o nouă promisiune în timpul reuniunii Consiliului European, transmit surse oficiale citate de news.ro.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi seară într-un discurs că ajutorul dat de UE fermierilor din România, Polonia și Bulgaria afectați de importurile de cereale ucrainene ieftine ”nu este suficient”.

”Ca un prim pas, am mobilizat peste 56 de milioane de euro din rezerva agricolă de urgență. Dar acest lucru nu este suficient. Acest lucru a fost foarte clar în această seară. Prin urmare, sunt recunoscător României, care a depus o moțiune și care a sugerat să analizăm posibilitatea de a crește această sumă pentru fermierii din statele din prima linie”, a declarat Ursula von der Leyen joi seară după prima sesiune a summitului liderilor UE, reuniți în Consiliul European.

”Este important să îi ajutăm – și am discutat acest lucru în această seară – pe fermierii noștri din Uniunea Europeană care trebuie să facă față consecințelor pieței. Pentru că o mare cantitate de cereale ajunge acum pe piața europeană, iar acest lucru are o influență asupra prețurilor. Prin urmare, acele țări din prima linie, care ajută cel mai mult cu benzile de solidaritate, nu ar trebui să sufere de dezavantaje”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Mai mulți bani pentru fermierii români

Surse oficiale au transmis, joi seară, pentru News.ro, că, în timpul Consiliului European, Klaus Iohannis a prezentat preşedintelui Comisiei Europene situaţia grea în care se afla fermierii români, care trebuie sprijiniţi ca urmare a pierderilor suferite în ultimul an.

”Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de către Comisie a situaţiei. Preşedinta von der Leyen a anunţat, în timpul reuniunii Consiliului European, că Comisia Europeană va reanaliza şi va reveni asupra cifrelor pentru România”, au transmis sursele citate pentru News.ro.

Klaus Iohannis a intervenit

După ce ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întors de la Bruxelles cu doar 10 milioane de euro, față de aproape 17 milioane pentru Bulgaria și aproape 30 de milioane pentru Polonia, preşedintele Klaus Iohannis a transmis, întrebat, joi, la Bruxelles, ce explicaţii a primit pentru faptul că CE a decis să aloce doar 10 milioane euro compensaţii pentru producătorii supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina, că cei din Comisia Europeană trebuiau să ţină cont de faptul că România a făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina către pieţele lumii.

”Este regretabil că astfel de abordări ultra birocratice pun sub semnul întrebării buna credinţă a Comisiei”, a adăugat şeful statului.

Petre Daea, criticat pentru suma prea mică

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a fost cel criticat pentru eșecul de la Bruxelles, în condițiile în care, pentru moment, România va primi doar 10,05 milioane euro compensaţii pentru producătorii supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina, cu mult mai puţin decât alte state din regiune, care, spun autoritățile din România, ar fi fost mai puţin afectate de această situaţie.

Comisia Europeană a anunţat, luni, că vrea să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, o rezervă în valoare totală de 56,3 milioane euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a compensa pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina  şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei.

Prin urmare, CE a propus alocarea sumei de 29,5 milioane euro pentru Polonia, suma de 16,75 de milioane euro pentru Bulgaria, iar 10,05 milioane euro pentru România. Totodată, Comisia Europeană va autoriza cele trei state să dubleze sumele alocate, prin ajutoare de stat.

De asemenea, ministrul Petre Daea a spus că a făcut tot ceea ce a trebuit pentru ţară şi pentru fermieri. El a adăugat că suma de la CE se va dubla cu suma care va fi alocată de la bugetul statului, ”în aşa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii şi nu comercianţilor de cereale”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.