Infofinanciar > Info > Raport Klarwin: 20 milioane de metri cubi de gaze de depozit au fost eliminate prin ardere în ultimii 20 de ani
Info

Raport Klarwin: 20 milioane de metri cubi de gaze de depozit au fost eliminate prin ardere în ultimii 20 de ani

ziua-pamantului
sursa foto arhiva

Cu toții trebuie să avem în vedere problema schimbărilor climatice și a încălzirii globale. În acest sens, astăzi, 22 aprilie, de Ziua Pământului, un raport al Klarwin surprinde impactul pe care gazele eliberate de depozite îl au asupra mediului. Potrivit datelor, peste 20 de milioane de metri cubi de gaze de depozit au fost eliminate prin ardere în ultimii 20 de ani.

Tehnologiile furnizate, instalate și operate de compania Klarwin, la depozitele de deșeuri din România, au cuantificat, în ultimii 20 de ani, peste 20 milioane de metri cubi de gaze de depozit eliminate prin ardere, la o temperatură de 1.100 grade Celsius. Doar în ultimul an, instalațiile companiei au înregistrat volume de 7 milioane m3 de gaze colectate și arse, cu un impact pozitiv asupra mediului echivalând cu cel al peste 900.000 de copaci.

Gazele de depozit, eliminate prin ardere

Gazul de depozit, un amestec complex de 527 de compuși chimici, este produsul descompunerii, în lipsa oxigenului, a deșeurilor organice, precum resturile de alimente și materiale biodegradabile. În urma acestui proces natural, sunt generate cantități mari de metan, un gaz cu puternic efect de seră, a cărui eliberare în atmosferă este considerată de specialiști una dintre principalele cauze ale încălzirii globale, cu o capacitate semnificativ mare decât dioxidul de carbon în a capta căldura.

Potrivit unui raport ONU, reducerea emisiilor de metan reprezintă cea mai rapidă și eficientă metodă de a încetini schimbările climatice, iar o diminuare cu 45% a volumelor ar limita creșterea temperaturii globale la doar 1,5 grade Celsius, până în 2030. Același raport arată că depozitele de deșeuri se numără printre primele trei surse generatoare de metan în atmosferă.

Tehnologia de ultimă generație

„Tehnologia de ultimă generație pe care o utilizăm ne ajută să știm exact, în orice moment, care este impactul pe care îl are implicarea noastră în activitatea depozitelor de deșeuri. Așa am reușit, în ultimii ani, să stabilim în România modele de bune practici europene, în ceea ce privește gestionarea gazelor sau a levigatului, și să dezvoltăm aplicații care să protejeze atât mediul, cât și comunitățile, de efectele poluării aerului, apei sau solului. Faptul că astăzi putem raporta aceste volume este important, nu doar ca un rezultat al performanței noastre ci, mai ales, ca un semn al faptului că există, în țară, tot mai mulți operatori ai depozitelor care își înțeleg și își asumă responsabilitatea”, a declarat Lucian Pavel, manager al Departamentului Aplicații Protecția Mediului din cadrul Klarwin.

Captarea și arderea gazelor de depozit reprezintă însă nu doar o soluție pentru reducerea impactului negativ pe termen lung, ci are și un efect imediat, asupra populației. Aceste emisii sunt principalele responsabile pentru disconfortul olfactiv resimțit în apropierea gropilor de gunoi, amplasate la marginea localităților, în multe cazuri, foarte aproape de zone locuite.

Despre Klarwin

Compania românească Klarwin, lider european în domeniul aplicațiilor industriale destinate filtrării, separării și purificării, a dezvoltat, în parteneriat cu cei mai mari producători internaționali din domeniu, soluții care integrează tehnologii și inginerie pentru managementul sustenabil al depozitelor de deșeuri. În plus, în calitate de partener oficial și exclusiv al unor lideri mondiali, furnizori de tehnologie de vârf, precum Pall Corporation, Grimm&Wulff, Tecninox Group, AAF, Fedegari Group, Blueair sau Filtermist, Klarwin furnizează servicii și produse inovative principalelor companii din domeniul farmaceutic, al apelor potabile și industriale, energetic, al industriei alimentare și a băuturilor, al filtrării și purificării aerului și al producției de mașini.