Infofinanciar > Lumea la zi > Raiffeisen Bank a intrat în vizorul americanilor. SUA amenință cu sancțiuni dure
Lumea la zi

Raiffeisen Bank a intrat în vizorul americanilor. SUA amenință cu sancțiuni dure

Raiffeisen Bank Rusia
Sursa foto: Arhiva companiei

Statele Unite au amenințat Raiffeisen Bank International, principala bancă austriacă, cu sancțiuni pentru că face afaceri în Rusia.

Trezoreria SUA a avertizat Raiffeisen Bank International din Austria (RBI) că riscă „să fie exclusă din sistemul financiar american” dacă ajută la finanțarea armatei ruse. Conform acuzelor formulate de

Anna Morris, înalt funcționar al Trezoreriei SUA, s-a întâlnit la Viena cu guvernul austriac și cu directori ai RBI. Reprezentanții băncii au refuzat să comenteze public discuțiile avute cu autoritățile.

RBI duce trative cu Ucraina

Agenția Națională de Prevenire a Corupției din Ucraina (NACP) a inclus banca pe lista neagră a „sponsorilor de război” internaționali. Purtătorul de cuvânt al băncii austriece a declarat vineri: „RBI ar dori să continue dialogul cu NACP pentru a se asigura că este eliminată de pe această listă”.

Dar, la rândul său, Kievul a dublat măsurile pe fondul noilor presiuni americane.

RBI era „o conductă financiară majoră între UE și Rusia”, a declarat directorul pentru sancțiuni al NACP, Agiya Zagrebelska.

„Este banca [RBI] capabilă să gestioneze riscurile și să nu facă parte din nicio schemă de eludare [a sancțiunilor], având un loc atât de important pe piața rusă – mai ales având în vedere fuziunea civil-militară a economiei rusești?”, a întrebat Zagrebelska.

Profit de 1,3 miliarde

Anul trecut, Raiffeisen Bank International a obținut un profit de 1,3 miliarde de euro în Rusia. Banca are 9.942 de persoane în 490 de sucursale de retail.

RBI a luat parte la un program privind avantajele de împrumut pentru recruții militari ruși.

„În conformitate cu Legea federală a Federației Ruse nr. 377-FZ adoptată la 7 octombrie 2022, a fost instalat un moratoriu privind împrumuturile pentru recruți din 7 octombrie 2022 până la 31 decembrie 2023. În calitate de persoană juridică înregistrată în Federația Rusă, RBRU [filiala rusă a RBI] trebuie să respecte legile rusești”, a declarat banca.

Zagrebelska afirmă că „problema [susținerii războiului din Rusia de către firmele UE] depășește cu mult granițele Austriei”.

O listă extinsă

Raiffeisen Bank International este una dintre cele opt bănci importante din UE care se află încă în Rusia.

Printre celelate se numără creditorul olandez ING, Commerzbank și Deutsche Bank din Germania. Pe listă mai figurează OTP Bank din Ungaria, Intesa SanPaolo și Unicredit din Italia și SEB din Suedia.

OTP Bank se află și ea pe lista sponsorilor de război ai Ucrainei. Banca a anunțat vineri o creștere de 125% a profitului său din Rusia în 2023, de 242 de milioane euro.

OTP Bank are 82 de sucursale de retail în Rusia și are 2.018 angajați în această țară. Și ea a participat, de asemenea, la programul rusesc de „moratoriu privind împrumuturile pentru recruți”, conform euobserver.

Și băncile germane sunt vizate

Oficialii Trezoreriei SUA au informat și finanțiștii germani cu privire la sancțiuni, a declarat Commerzbank.

Discuțiile „în cadrul asociațiilor bancare [germane] au inclus discuții cu reprezentanții Office of Foreign Assets Control (OFAC) pe această temă”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Commerzbank. OFAC este unitatea de informații financiare a Trezoreriei SUA.

Discuțiile au început după ce OFAC a dobândit noi puteri la 22 decembrie. Acestea i-au fost acordate pentru a sancționa ceea ce SUA au numit „activități externe dăunătoare ale Rusiei”.

Commerzbank a declarat că „tratează respectarea sancțiunilor cu cea mai mare importanță și a luat măsuri bazate pe risc pentru a reduce expunerea la riscul de sancțiuni legate de Rusia”.