Infofinanciar > Info > Rafila, critici la adresa lui Arafat! „Este ciudat ca cineva care a coordonat 8 ani medicina de urgență să spună că sunt probleme”
Info

Rafila, critici la adresa lui Arafat! „Este ciudat ca cineva care a coordonat 8 ani medicina de urgență să spună că sunt probleme”

arafat rafila
sursa spotmedia.ro

În urma unei conferințe de presă susținută în Guvern, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îl critică pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. 

Acesta susține că „în ultimii opt ani, din păcate, pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă a fost în altă parte”. Suplimentează comentariile adăugând că „mie mi se pare foarte ciudat ca cineva care a coordonat de opt ani de zile pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă să vină după opt ani şi să spună că sunt probleme extrem de mari în pregătirea profesională de medicină de urgență”, a declarat Alexandru Rafila, cu referire la șeful DSU, Raed Arafat.

Modul de pregătire profesională

„Decizia în ceea ce priveşte modul de pregătire profesională a oamenilor care lucrează în sistemul de urgenţă – fie că discutăm de ambulanţă, fie că discutăm de unităţile de primiri urgenţe – trebuie să revină Ministerului Sănătăţii. În momentul de faţă nu este la Ministerul Sănătăţii. Chestiunile acestea trebuie lămurite şi sunt de acord să îmi asum şi Ministerul Sănătăţii să îşi asume pregătirea profesională a tuturor categoriilor de profesionişti din sănătate, nu numai medicina de urgenţă. Lucrul acesta este clar, trebuie să se întâmple pregătirea în domeniul medicinei de urgenţă. Este clar o atribuţie a Ministerului Sănătăţi. Ne-o asumăm, dar trebuie să facem, probabil, şi anumite modificări legislative” mai susține Rafila potrivit HotNews.

Sistemul medical de urgenţă din România dispune, în prezent, de 978 de medici specializaţi în medicina de urgenţă, în timp ce nevoile reale ale acestuia ar fi de peste 2.000 de astfel de medici, a declarat, miercuri, la Botoşani, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Potrivit acestuia, programul de lucru al cadrelor medicale cu studii superioare din unităţile de primiri urgenţe (UPU) este supraîncărcat din cauza deficitului de personal, care determină personalul actual să efectueze un număr foarte mare de ore suplimentare.

Despre faptul că România a rămas fără medici, Alexandru Rafila spune că „Am făcut un parteneriat cu universităţile de medicină şi farmacie din România, pentru că o decizie legată de pregătirea profesională trebuie făcută împreună cu dascălii, cei care învaţă medicii, respectiv asistenţii medicali să lucreze şi să se racordeze la dezvoltările tehnologice care sunt extrem de rapide în medicină”.

Ministrul Sănătăţii a inaugurat,  noua Unitate de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani, care a fost extinsă şi modernizată în baza unui proiect cu co-finanţare europeană în valoare de 12,5 milioane de lei.