Infofinanciar > Info > Rabla 2024 s-a schimbat. Iată tot ce trebuie știi
Info

Rabla 2024 s-a schimbat. Iată tot ce trebuie știi

rabla-local, sursa foto playtech.ro
Foto: facebook.com

Programul Rabla este considerat un succes. Unul care a reușit să reducă numărul de vehicule vechi din circulație. Cu tote acestea, în acest an, autoritățile au decis să reducă semnificativ ecobonusurile pentru mașinile electrice, în ciuda necesității de a încuraja utilizarea acestora. Ceea ce pare un nonsens.

De asemenea, și valoarea ecotichetului prin programul Rabla Plus a fost ajustată la 25.500 de lei pentru mașinile electrice și 13.000 de lei pentru cele hibride, indiferent de numărul de vehicule uzate predat.

Mai este atractiv?

Acestea fiind zise, există îngrijorări cu privire la dominanța vehiculelor vechi în parcul auto, subliniind necesitatea unor politici publice mai ample pentru promovarea mobilității durabile.

Mircea Fechet, despre programul Rabla 2024: ”Este un semnal destul de negativ pentru cei care deja își comandaseră vehicule la începutul anului trecut, dar și pentru cei care își comandă vehicule anul acesta”. Ministrul Mediului susține că a fost alocat un buget de 1 miliard de lei pentru programul Rabla Plus de anul acesta.

”În anul 2024, pentru Rabla Plus, adică pentru mașini electrice și plug-in hybrid, bugetul este unul record. Respectiv 1.000.000.000 lei”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Programul de anul acesta mai vine și cu o noutate.  Se impune obligativitatea producătorilor de a aplica pe fiecare vehicul vândut prin programul rabla un autocolant pe lunetă. Mai mult, cei care conduc mașinile vor fi obligați să îl păstreze pe toată perioada de monitorizare.

Ce se mai dă

Pentru programul Rabla Clasic, valoarea primei de casare este de 7.000 de lei în schimbul casării unui autovehicul uzat. Și de 10.000 de lei pentru doua rable. La prima de casare se adăugă ecobonusuri de 1.500 de lei, în funcție de cât de ecologica e mașina.

”Scopul Programul lui rabla 2024 este tocmai acela de a încuraja cetățenii români să-și achiziționeze un autoturism nou. Pentru că de multe ori ei au această dilemă.  Să ia o mașină nouă din România sau să ia o mașină second-hand dintr-o altă țară?”, a mai declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Prima ediție a programului rabla 2024 începe pe 19 martie, iar următoarea va avea loc la finalul verii