Infofinanciar > Lumea la zi > Plânge Putin după Navalnîi? Opozantul ar fi urmat să fie elibarat din închisoare
Lumea la zi

Plânge Putin după Navalnîi? Opozantul ar fi urmat să fie elibarat din închisoare

putin navalnîi (sursă foto: Time)
sursă foto: arhiva companiei

Președintele rus Vladimir Putin a menționat în public numele lui Alexei Navalnîi, cel mai important critic al său. Liderul de la Kremlin face astfel de declarații pentru prima dată în ani de zile. Vladimir Putin afirmă, cu ocazia unei conferințe de presă după anunțarea victoriei, că a fost de acord să-l elibereze pe liderul opoziției într-un schimb de prizonieri. Iar această decizie ar fi luat-o chiar cu câteva zile înainte ca acesta să moară într-o închisoare din Arctica.

Vladimir Putin a declarat în cadrul unei conferințe de presă că „unii colegi” au propus schimbul lui Navalnîi chiar cu câteva zile înainte de a muri. Acesta ar fi fost eliberat la schimb cu „câțiva ruși care se află în închisoare în țările occidentale”.

Liderul de la Kremlin a spus că a fost de acord cu această idee. Atâta timp cât liderul opoziției, Alexei Navalnîi, nu s-ar mai fi întors după aceea niciodată în Rusia. „Dar, din păcate, ce s-a întâmplat s-a întâmplat… Se întâmplă. Ce poți să faci? Așa e viața”, a declarat Vladimir Putin în fața susținătorilor.

Plânge Putin după Navalnîi?

Vladimir Putin părea să aducă în discuție o afirmație făcută de un aliat al lui Navalnîi, Maria Pevcik. Aceasta din urmă spune că Rusia și oficialii occidentali au negociat un acord de schimb de prizonieri. Acest acord l-ar fi eliberat pe Navalnîi din închisoarea rusă, unde ispășea o pedeapsă aspră după.

Opozantul lui Putin se afla închis după ce a fost găsit vinovat de acuzații larg criticate ca fiind motivate politic. Maria Pevcik a spus că acordul îl includea, printre alții, și pe Vadim Krasikov. Acesta este un agent al FSB (Serviciul Federal de Securitate din Rusia) închis în Germania pentru uciderea unui fost comandant cecen la Berlin în 2019.

Opozantul ar fi urmat să fie elibarat

Maria Pevcik, precum și cei apropiați echipei lui Navalnîi și oficialii occidentali au pus moartea liderului opoziției pe spatele Putin. Căci liderul de la Kremlin a întâmpinat o represiune severă asupra disidenței pe parcursul anilor săi la putere. Navalnîi a fost arestat la întoarcerea sa în Rusia în 2021.

Asta la o distanță de cinci luni după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic militar din grupul Noviciok. Liderii occidentali au învinovățit autoritățile ruse pentru otrăvirea opozantului lui Putin. Asta în timp ce Navalnîi a arătat cu degetul spre serviciul secret FSB, care acționează la ordinele lui Putin.

Soția îi duce mai departe misiunea

„În ceea ce-l privește pe Navalnîi, da, acesta a trecut în neființă. Este întotdeauna un eveniment trist”, a spus Vladimir Putin la conferința de presă de duminică, 17 martie. Separat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost citat de agenția de știri de stat TASS spunând că văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, a avut „oportunitatea de a veni în Rusia și de a-și vedea soțul. Dar a ales să rămână în străinătate”.

Orice vizită în Rusia pentru Navalnaia ar fi fost extrem de riscantă. Asta având în vedere sfidarea soțului ei față de regimul lui Vladimir Putin. Navalnaia a jurat acum să preia misiunea soțului ei de a răsturna regimul lui Putin, scrie POLITICO.