Infofinanciar > Lumea la zi > Premierul maghiar cere aderarea Serbiei înaintea Ucrainei la UE
Lumea la zi

Premierul maghiar cere aderarea Serbiei înaintea Ucrainei la UE

viktor orban sursă foto: dreamstime)
Sursa foto dreamstime.com

Premierul maghiar Viktor Orban a emis o avertizare. Afirmă că Uniunea Europeană riscă să piardă Serbia în favoarea Chinei. Dacă nu permite statului din Balcani să adere în curând la blocul comunitar, înainte de a-i acorda aceeași oportunitate Ucrainei.

,,Trebuie să terminăm vechea sarcină de extindere înainte de a începe noua extindere cu Ucraina. Dacă nu o integrăm cât mai curând posibil, o vom pierde!”, a declarat Orban într-o conversație cu fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel.

Serbia și-a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în 2009, însă procesul a fost blocat din cauza legăturilor strânse cu Rusia și China.

,,Serbia are alternative. Recent, a semnat un acord de liber schimb cu China”, a subliniat Orban. S-a referit la înțelegerea încheiată în octombrie anul trecut cu cel de-al doilea partener comercial al Serbiei, după Uniunea Europeană.

Orban consideră că Ucraina ar trebui să rămână o „zonă tampon” între Rusia și Occident. Ar oferi anumite garanții de securitate, dar nu ar admite țara lui Zelenski ca membru al UE sau NATO, conform stirileprotv.ro.