Infofinanciar > Info > Protestele din sistemul sanitar se intensifică! Cadrele medicale sunt pe cale să declanșeze greva generală
Info

Protestele din sistemul sanitar se intensifică! Cadrele medicale sunt pe cale să declanșeze greva generală

sursă foto: Brasov.net
sursă foto: Brasov.net

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a confirmat că a ajuns la o înțelegere cu sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară, care amenințau cu declanșarea unei greve generale. Conform declarațiilor sale, va fi organizat un concurs pentru ocuparea a mii de posturi vacante, iar în viitorul apropiat se va semna un contract colectiv de muncă care va include detalii privind numărul de zile de concediu pentru personalul din domeniul sănătății.

Ministrul a subliniat că, în ceea ce privește plata gărzilor și diferențele salariale dintre asistenți și infirmieri, aceste aspecte vor fi reglementate în noua lege a salarizării.

„Noi suntem în legătură cu sindicatul Solidaritatea Sanitară, ne-am întâlnit chiar şi săptămâna trecută, deci nu este vorba de o lipsă de dialog, dimpotrivă, cred că ne-am şi înţeles asupra pincipalelor revendicări şi căutăm soluţii pentru ele. Unele dintre ele sunt comune cu Sanitas, a declarat, duminică seară, la Prima News, Alexandru Rafila.

Angajări în sistemul sanitar

Conform afirmațiilor Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pentru a avea loc o grevă generală în sistemul sanitar, ambele federații reprezentative la nivel de sector ar trebui să declanșeze protestul.

Alexandru Rafila a anunțat că se vor face angajări în sistemul sanitar în conformitate cu un Memorandum. Ministerul Sănătății va solicita 4.000 de posturi, iar Ministerul Dezvoltării va solicita 10.000 de posturi pentru unitățile sanitare subordonate autorităților locale și județene.

Rafila a subliniat că se va emite o ordonanță care va reglementa numărul de zile de concediu pentru personalul sanitar, ceea ce va permite semnarea unui nou contract colectiv de muncă.

Cererile salariale

Cu toate acestea, există încă anumite cereri și revendicări care vor fi soluționate prin intermediul noii legi a salarizării.

„Sunt unele revendicări la care răspunsul corect va fi dat prin noua lege a salarizării: plata gărzilor sau a turelor care trebuie făcută la salariul în plată nu la cel din 2018 şi mai există o revendicare legată de diferenţierea mai clară între personalul din rândul asistenţilor medicali şi infirmiere. Este o diferenţă mică şi acest lucru trebuie corectat. Încercăm să găsim o soluţie tranzitorie pentru ca aceste revendicări să fie rezolvate”, a explicat Rafila.

Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” a decis să continue protestele în urma nemulțumirilor exprimate de personalul medical cu privire la numărul mare de gărzi, inclusiv în timpul orelor libere. Sindicaliștii au anunțat că 1.128 de medici s-au alăturat protestului intitulat „Demisia din contractele de gărzi suplimentare” și au prezentat un calendar actualizat al protestelor. Începând cu data de 27 iulie, se ia în considerare declanșarea unei greve generale, informează Știripesurse.