Infofinanciar > Info > Proteste pe 21 septembrie în România. Ce angajați vor ieși în stradă
Info

Proteste pe 21 septembrie în România. Ce angajați vor ieși în stradă

Proteste pe 21 septembrie în România. Ce angajați vor ieși în stradă
Sursa foto Arhiva companiei

Pe data de 21 septembrie 2023, polițiștii au anunțat că vor ieși în stradă. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Interne.

În comunicatul transmis de polițiști, aceștia au scos în evidență faptul că există sfidare din partea Guvernului și a Parlamentului. Această sfidare se referă la drepturile economice, sociale și profesionale ale polițiștilor.

Proteste ale polițiștilor

„Revendicările noastre sunt cunoscute de către decidenții politici: le-am transmis oficial, în scris, am avut întâlniri directe și ședințe de dialog social, inclusiv la cele mai înalte niveluri, dar soluțiile propuse de noi încă sunt tergiversate, iar rectificarea bugetară, care ar urma – conform promisiunilor guvernanților – să ne aducă unele drepturi salariale (neacordate la timp) la nivelul prevăzut în Legea-cadru 153/2017, se tot lasă așteptată”, se arată în comunicatul emis.

Acest protest se va desfășura începând cu ora 11:00 în fața Ministerului Muncii. Ulterior la ora 12:00, va exista un  marș spre Piața Victoriei unde este Guvernul.

„Apreciem faptul că ministrul Afacerilor Interne s-a întâlnit cu noi, în cursul protestului de marțea trecută, de la sediul MAI, dovedind transparență, bune intenții și deschidere spre dialog social, dar multe dintre revendicările noastre sunt de competența Guvernului și vrem să i le aducem la cunoștință, PERSONAL, și premierului României”, au transmis polițiștii.

Aceștia își doresc aplicarea în totalitate a Legii cadru a salarizării 153/2017. Aceasta se referă la calcularea sporurilor și indemnizațiilor la salariul ce a intrat în vigoare la 1 iunie a anului curent.

Revendicările polițiștilor

De asemenea, aceștia vor asigurarea protecției juridice a polițistului. În acest fel trebuie modificat legislația. Mai exact. trebuie o pedeapsă mai mare în cazul faptelor de ultraj.

Polițiștii vor ieși în stradă și pentru legiferarea unui nou Statut al polițistului. Cel actual datează din anul 2002. De asemenea, se dorește și adoptarea unui Ghid al carierei în profesiei. Aceasta trebuie să fie în concordanță cu realitățile actuale. În acest fel se va asigura predictibilitatea în profesie.

Conform dailybusiness.ro, profesia de polițist nu mai atrage atât de mulți tineri Aceștia se orientează spre ate zone de activitate. De asemenea, este transmis faptul că numărul celor ce merg la școlile de poliție scade la un an la altul.

Printre revendicările pe care și le doresc polițiștii se află și actualizarea normele de hrană. Aceasta trebuie să fie în raport cu statisticile transmise de Institutul Național de Statistică. Se dorește actualizarea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică. Acest spor este acordat polițiștilor judiciariști.

Totodată, se dorește eliminarea Legii 223/2015. Această hotărâre se referă la eliminarea ensiilor militare de stat din mpsurile aferente aplicării Planului Național de Redresare și Reziliență. Se pare că această lege nu se află în cele șase sisteme de ensii de serviciu ca sunt enumerate.