Infofinanciar > Info > Un nou protest în România! Angajații din sănătate sunt nemulțumiți
Info

Un nou protest în România! Angajații din sănătate sunt nemulțumiți

Ministerul Sănătății a dezvăluit noile măsuri de salarizare.
Sursa foto: arhiva companiei

În ziua de joi, 8 februarie, membrii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR), vor picheta sediul Ministerului Sănătății. De asemenea, în fața Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale se va desfășura un protest.

Mai mult de 300 de membri ai Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” vor picheta Ministerul Sănătății în ziua de joi, 8 februarie. Intervalul în care se va desfășura această acțiuni este 12:00 – 14:00. Pe lângă aceștia, 250 de membri ai aceleiași Federații vor protesta în fața Ministerului Muncii. Intervalul în care se va desfășura cea de-a doua acțiune este 14:00 – 15:00. Aceste informații au fost transmise prin intermediul unui comunicat de presă al organizației.

Nemulțumiri în sistemul de sănătate

„Nemulţumirea membrilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” este accentuată de atitudinea de care Guvernul a dat dovadă la negocierea din data de 5.02.2024. În cadrul acelei întâlniri reprezentanţii FSSR au constatat că oferta Guvernului nu doar că este insuficientă raportat la aşteptările legitime ale angajaţilor din sănătate (exprimate prin revendicări), ci şi lipsită de onestitate.

Deşi anterior Guvernul a anunţat public intenţia unei creşteri cu 20% (pentru întreg anul 2024) a anvelopei salariale/fondului de salarii (care ar însemna, în medie, o creştere cu 20% a veniturilor salariale), la întâlnirea din 5 februarie ne-au comunicat că „s-au înţeles” să crească doar salariile de bază cu 20% (care înseamnă că angajaţii din sănătate vor beneficia, în medie, de o creştere cu doar 13,9% a veniturilor salariale), refuzând aplicarea creşterilor asupra tuturor drepturilor salariale”, este menționat în comunicatul de presă.

Continuarea protestelor

Ceea ce i-a făcut pe oameni să meargă mai departe cu protestele a fost comportamentul „lipsit de onestitate” cu care au fost tratați angajații din sănătate. De asemenea, la acest lucru s-a mai adăugat și „refuzul onorării angajamentelor” pe care oficialii din Guvern și le-au asumat public în cadrul negocierilor din 2023 faţă de membrii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”. Nu în ultimul rând, una dintre cauze a fost și lipsa dorinței de a satisface și celelalte revendicări.

Una dintre revendicările sindicaliștilor este reprezentată de majorările salariilor de bază cu minim 25% în 2024. Acest lucru este cerut pentru toate categoriile de angajați din Sănătate. De asemenea, aceștia mai cer și oferirea integrală a drepturilor salariale care sunt prevăzute de Legea 153/2017. Aici este inclusă și raportarea coeficienţilor de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată. Dar și raportarea sporurilor la salariul aflat în plată.

Totodată, aici mai intră și plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază. În plus, se mai cere și oferirea indemnizației hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată.

În cele din urmă, lucrurile care se mai cer sunt adoptarea proiectului de lege a salarizării – anexa pentru Sănătate negociat cu Ministerul Sănătăţii în forma stabilită cu partenerii sociali. La acest lucru se adaugă și  aplicarea grilelor de salarizare convenite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată.

Alte cerințe

În plus, reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” mai au câteva cerințe. Aceștia doresc încheierea negocierii clauzelor, procedurilor și anexelor după cum arată obligațiile stabilite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023 – 2025.

De asemenea, aici sunt incluse și transpunerea și aplicarea Anexei nr. 13 dar și luarea măsurilor de majorare a calității vieții profesionale a salariaților din sănătate, dar și de majorare a calităţii actului medical. Aici sunt incluse mai multe măsuri. Una dintre acestea este recunoașterea  îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare.

Aici se mai adaugă și introducerea conciliatorilor profesioniști în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate. Nu în ultimul rând, o cerință mai este echivalarea competențelor asistentelor medicale care au terminat şcoala postliceală, informează economica.net