Infofinanciar > Info > Proiectul Ticketing Naţional II vine în prima parte a anului viitor
Info

Proiectul Ticketing Naţional II vine în prima parte a anului viitor

Tren în Qatar Sursa foto dreamstime.com
Foto: facebook.com

Proiectul Ticketing Naţional II ar putea fi lansat în prima parte a anului viitor, iar prin intermediul acestuia se vor putea cumpăra titluri de călătorie de la orice magazin din mediul rural, a explicat Ştefan Roşeanu, preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară.

Ticketing Naţional II merge de doi ani!

„Deja de aproape 2 ani de zile am testat funcţionalitatea acestui sistem (biletul integrat – n.r.) şi suntem pregătiţi să ne extindem la nivel naţional. Am învăţat o serie de lucruri din acest proiect, care au stat la baza unui proiect care are numele de cod în Ministerul Transporturilor Ticketing Naţional II.

Avem un parteneriat între ARF, Telecomunicaţii CFR, Informatică Feroviară şi CFR SA, prin care vom construi în perioada următoare, cu ajutorul fondurilor europene din Programul de transport, un backbone naţional de ticketing, orientat preponderent către feroviar, dar interoperabil, deschis către orice operator de transport şi orice autoritate de transport public din România”, a spus Ştefan Roşeanu, la Reuniunea Operatorilor, Producătorilor şi Autorităţilor din Transportul Public (ROPAT), eveniment organizat de Asociaţia Română pentru Smart City.

El a menţionat că acesta se bazează pe echipamente electronice montate la nivelul staţiilor de cale ferată, de mai mare şi de mai mică dimensiune. Extinderea se va face cu ajutorul Telecomunicaţii CFR, astfel încât se se asigure funcţionarea la nivelul întregii reţele fără probleme şi extinderea serviciilor la nivelul comunităţilor din România, care nu au acces întotdeauna la un serviciu de transport public bazat pe o caserie.

Componenta socială se evaluaeză la țară

„Vom avea şi o componentă socială în care, la nivelul localităţilor rurale, vom distribui unor gestionari de buticuri, unor mici IMM-uri din sat, unde omul este învăţată să se ducă să-şi cumpere pâinea, de regulă este şi căsuţa poştală a satului, vor avea un POS de unde vor putea să cumpere bilete.

Pe baza standardelor care vor fi publicate după modelul celor dezvoltate în cadrul regulamentelor de ITS orice autoritate locală va putea să interfaţeze în acest sistem, astfel încât titlurile de călătorie locale să fie valabile şi pe sistemele feroviare şi viceversa, şi orice român, orice vizitator al României să poată să îşi construiască fluent călătoria de la A la Z. În acest moment, suntem în faza de finalizare a studiului de fezabilitate solicitat de către finanţatorul european”, a spus Ştefan Roşeanu.

El a afirmat că prima fază a proiectului presupune o investiţie de peste 30 de milioane de euro în echipamente şi în software.