Infofinanciar > Info > Proiectul noii legi a pensiilor, luni la votul final. Graba strică treaba!
Info

Proiectul noii legi a pensiilor, luni la votul final. Graba strică treaba!

pensiile românilor (sursă foto: cancan.ro)
Foto: facebook.com

Proiectul noii legi a pensiilor ar putea ajunge mâine la votul final, decizional al Camerei Deputaților. Desigur, dacă se respectă termenul avansat de premier, de 20 noiembrie.

Dimineață sunt programate dezbaterile în Comisia pentru muncă, iar după-amiază, cele în plenul Camerei.

Proiectul noii legi e aici

Este de așteptat, așadar, ca etapele în cadrul procesului legislativ să se deruleze rapid, așa cum s-a întâmplat la începutul acestei săptămâni în Senat, după ce liderii coaliției de guvernare au anunțat că între social-democrați și liberali s-au clarificat toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare. Conform calculelor prezentate, impactul bugetar reprezentat de cele două majorări de pensii în 2024 va fi de 25 de miliarde de lei – 15 miliarde pentru prima creștere, de la 1 ianuarie, și 10 miliarde pentru cea de-a doua, de la 1 septembrie – după recalcularea pensiilor, conform noilor prevederi.

Pe repede înainte

Social-democrații au pus însă accentul pe necesitatea creșterii pensiilor și a eliminării inechităților, ca argumente pentru adoptarea rapidă a noii legi.

Lucian Romașcanu, senator PSD: ”Pentru lunile în care va fi în vigoare recalcularea este foarte greu să stabilim câți bani sunt necesari, pentru că trebuie făcută această recalculare. Putem estima orice, 7 miliarde, 10 miliarde, în niciun caz nu se depășesc probabil 25 de miliarde efort bugetar pentru suplimentările de anul viitor, dar este o nevoie absolută ca acești oameni să își primească banii meritați, în condiții de egalitate, echitate și fair-play din partea Guvernului României”.