Infofinanciar > Info > Proiectele europene depuse de România. Câciu spune câți bani trebuie să încaseze statul
Info

Proiectele europene depuse de România. Câciu spune câți bani trebuie să încaseze statul

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu
Sursa foto Arhiva companiei

Ministrul Investițiilor și Fondurile Europene, Adrian Câciu, a vorbit despre proiectele europene depuse de România. Valoarea acestora se ridică la 9% din PIB.

Acest procent reprezintă suma proiectelor europene ce au fost depuse pentru intervalul 2021-2027.

România are bani de primit

Conform acestuia, România mai are de încasat un miliard de euro având în vedere ultimul exercițiu bugetar al Uniunii Europene în perioada 2021-2027.

„Vă informez că 9% din PIB este contravaloarea proiectelor depuse pe noul exerciţiu 2021-2027. Nouă la sută înseamnă 145 de miliarde de lei proiecte depuse pe noul exerciţiu financiar.Alăturat cu ceea ce ne vine de la Comisia Europeană pe exerciţiul vechi, mai avem de încasat un miliard de euro, plus aceste 144 de miliarde, de exemplu, o să ne aducă 5 miliarde de euro efectiv în visterie”, a transmis Adrian Câciu.

Oficialul de la conducerea ministerului a transmis faptul că există și un deficit bugetar. Acesta este urmărit de oficialii europeni. Ei au spus că atâta timp cât România va avea un deficit pe investiții, atunci deficitul va fi rezonabil și sustenabil.

„Eu vă spun un singur lucru, atâta timp cât ţara va avea deficit pe investiţii, în sensul în care investiţiile vor fi ca valoare mai mare decât deficitul, eu cred că este un deficit rezonabil şi sustenabil. De ce? Pentru că investiţiile au efect de multiplicare şi aduc venituri în cascadă în anii viitori. Nu este un deficit pe consum”, a continuat Adrian Câciu.

Ce se întâmplă cu microîntreprinderile?

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene a transmis câteva informații și despre microîntreprinderi. Acesta a spus că se continuă negocierile cu oficialii Comisie Europene în ceea ce privește reducerea pragului pentru microîntreprinderi.

România și-a îndeplinit jalonul. Conform lui Câciu, există discuții tehnice, neexistând un plafon invocat în Planul Național de Redresare și Reziliență, conform dailybusiness.ro.

„A fost prinsă o aluzie la acest tip de abordare cu TVA cu plafonul de TVA de cei care au scris la un moment dat PNRR, în fundamentarea pe care au avut-o, dar România a luat, zic eu, destule măsuri pe microîntreprinderi. Haideţi să ne uităm pe partea economică. Discutăm în continuare cu Comisia, nu numai noi de la fonduri europene”, a transmis Adrian Câciu.

În momentul actual, plafonul se află la 500.000 de euro, astfel negociere se poartă la aceeași valoare.

Vă aduc aminte că şi în cererea de plată numărul 2 şi acea cerere, de exemplu, a fost depăşită ca termen de încasare. De ce? Pentru că România trebuie să negocieze, să concilieze punctele divergente cu Comisia. Nu e nimic deosebit”, a spus ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene.

Despre jalonul din Planul Național de Redresare și reziliență a vorbit și premierul României, Marcel Ciolacu. Acesta a spus că statul român se confruntă cu probleme. Acestea se produc din cazul faptului că oficialii de la Comisia Europeană consideră că impozitarea microîntreprinderilor este mult prea permisivă.