Infofinanciar > Info > Programul Rabla 2024. Prima de casare e mai mică. Electricele, finanțate serios
Info

Programul Rabla 2024. Prima de casare e mai mică. Electricele, finanțate serios

rabla sursă foto: monden.ro
Sursă foto: monden.ro

Protejarea mediului este un aspect extrem de important. Mașinile produc emisii foarte distrugătoare, care sunt principala sursă de poluare din multe orașe. În acest sens, programul Rabla 2024 le oferă românilor oportunitatea de a-și casa mașinile vechi. Cei care participă la program vor putea să primească un voucher în schimbul casării. Care poate fi folosit pentru achiziția altui vehicul nou.

În 2024, programul Rabla vine cu câteva modificări. Mai exact, Guvernul a schimbat valoarea primei de casare. În cazul în care beneficiarul dorește să-și cumpere o mașină electrică folosind voucherul.

Programul Rabla 2024

Românii vor observa o modificare nefavorabilă a sumelor primite în cadrul programului Rabla în 2024 față de anul precedent. Dacă vor dori să folosească finanțarea de la stat pentru a-și cumpăra o mașină nouă electrică. Accentul schimbării este pus pe valoarea mai mică a primei de casare din acest an. Dar și pe impactul pe care acest lucru îl va avea asupra alegerii de a achiziționa un autovehicul electric.

Românii au profitat an de an de stimulentele acordate de stat pentru a-și casa mașinile vechi. Cei care vor să achiziționeze un automobil nou vor găsi aceste vouchere destul de utile. Deoarece le permit să aleagă dintre trei tipuri de mașini. Este vorba de cele cu motor termic, hibrid sau electric. Scopul inițiativei Rabla 2024 este acela de a diminua efectele poluării asupra mediului și a sănătății umane.

Mai puțini bani de la stat

Rabla 2024 este implementat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Deși programul a avut un mare succes, Guvernul a decis să aplice anumite schimbări în acest an. Care sunt stipulate în proiectul de Ordonanță de Urgență cu privire la măsurile fiscal-bugetare. Astfel, românii care își casează mașinile vechi prin programul Rabla vor primi mai puțini bani de la stat pentru o nouă mașină.

Voucherul pentru casarea unei mașini valora anul trecut 7.000 de lei. Însă, până în 2024, suma a fost redusă la jumătate. Românii care își vor casa mașinile în 2024 vor primi 3.500 de lei, potrivit noilor reglementări. Un voucher de 5.000 de lei poate fi acordat pentru cumpărarea unui autoturism nou persoanelor care optează pentru casarea a două mașini în cadrul programului. Mașina veche casată trebuie să aibă o vechime de cel puțin trei ani pentru ca acest voucher să poată fi emis.

„În anul 2024, cuantumul primei de casare acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020 – 2024 este în sumă de maxim 3.500 lei pentru achiziţionarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat” se arată în proiectul de OUG.

Mașinile electrice

Pentru românii care doresc să achiziționeze vehicule electrice, inițiativa Rabla 2024 aduce o serie de modificări. Ecotichetul care se acorda anul trecut beneficiarilor programului era de 54.000 de lei. În acest an, există însă o diferență notabilă, deoarece valoarea voucherului a fost redusă la 10.000 de lei. Aceasta este suma primită din partea statului pentru românii care vor să-și cumpere o mașină electrică, conform Romania TV .