Infofinanciar > Info > Programul Rabla 2024: Cât valorează un voucher
Info

Programul Rabla 2024: Cât valorează un voucher

Staționarea cu motorul pornit e pe cale să fie interzisă
sursă foto: punctul.ro

Reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) au anunțat că organizează și în 2024 Programul Rabla. Este vorba despre un program guvernamental de succes, căci în fiecare an de la prima ediție, zeci de mii de români primesc bani de la stat. Aceștia dau la schimb o mașină veche pe schimbul unui voucher.

Acesta din urmă poate fi folosit de către românii beneficiari pentru a achiziționa o mașină nouă. Acest program, Rabla, este un program guvernamental, coordonat de AFM, ce are drept scop diminuarea efectelor poluării aerului cauzate de emisiile de gaze. De asemenea, este un program ce încurajează cetățenii asupra achiziționării unui autovehicul electric.

Programul Rabla 2024

„În anul 2024, cuantumul primei de casare acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020 – 2024 este în sumă de maxim 3.500 lei pentru achiziţionarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat, respectiv 5.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate”, se arată în documentul oficial al AFM, citat de wowbiz.ro.

Potrivit legii, ecotichetul primit de un român prim programul Rabla se acordă în cuantum de până la:

  • 25.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, calculat conform alin. (4), pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric NEDC/WLTP, exceptând motocicleta;
  • 13.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, calculat conform alin. (4), pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează o cantitate de emisii de CO_2 de maximum 50 g/km NEDC, în regim de funcționare mixt, conform informațiilor înscrise în COC;
  • 13.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice.