Infofinanciar > Opinii > Programele de dezvoltare profesională și cultura organizațională
Opinii

Programele de dezvoltare profesională și cultura organizațională

Bianca Vuță, fondatoare HR Design, sursă foto arhiva personală
Sursă foto arhiva personală

Este un adevăr incomod, dar pentru o analiză sinceră, este nevoie să fim conștienți de faptul că reacționăm mai repede la rezolvarea unei probleme acute care ne pune sub semnul incertitudinii funcționarea organizației, decât la dorința de a crea un climat de încredere și colaborare, doar pentru că știm că așa ar fi frumos să fie. Cu alte cuvinte, ne pasă mai mult să nu ne plece angajații, decât să creăm cultura ideală într-o organizație. Și nu e nimic rău în asta, dacă acesta e doar primul pas. Pentru că nu poți să ai cultură organizațională fără angajați, nu? 

Chiar dacă în unele organizații, se oferă aceste programe de dezvoltare sub formă de beneficii angajaților pentru a asigura retenția lor, deși nu există certitudinea că va fi așa, e important ca lucrurile să nu se oprească aici.

Ce este cel mai important lucru pentru o echipă?

Cu fiecare angajat care se alătură echipei, e important să ne adresăm întrebarea „Cum îmi doresc să funcționeze echipa asta pe termen lung?” Și răspunsul va fi primul pas către construcția acelei culturi organizaționale pe care fiecare antreprenor, lider sau manager și-o dorește, alături de echipa sa. 

Cultura organizațională nu este formată doar din beneficii, adică nu e suficient să îi oferi unui angajat cursuri, abonamente sau diverse facilități financiare, ca să spui că ai o cultură organizațională. Ea conține un ingredient care abordat informal îl numim simplu, „lipici”. Este vorba de acea conexiune care se creează între oameni și care îi face pe aceștia să funcționeze bine împreună. Ea integrează elemente precum: sentimentul de apartenență la o echipă sau un brand, siguranța psihologică, încredere, respect, colaborare, empatie, urmărirea aceluiași țel, celebrările, recunoașterea meritelor și a talentelor, acceptarea diferențelor și multe altele. Când există această conexiune între oameni, plus preocuparea și susținerea din partea companiei pentru dezvoltarea lor, atunci putem vorbi de cultură organizațională. 

Un alt mod mai succint de a înțelege cultura organizațională este o formulă de genul: Cultura Organizațională = Nevoia de Relaționare + Nevoia de Dezvoltare

O echipă de succes înseamnă evoluție

Nevoia de Relaționare este una dintre nevoile primordiale ale omului, iar în cadrul unei organizații se traduce prin toate acele comportamente care au la bază ceea ce am menționat mai sus, și anume, ingredientele „lipiciului”. Nu poți vorbi de o „cultură” dacă nu există un mod de a interacționa între membrii unei culturi.

Nevoia de Dezvoltare este de asemenea, în ADN-ul fiecăruia. Suntem creați pentru a ne dezvolta, pentru a evolua, fie că vrem să acceptăm asta sau nu. Nimic nu funcționează fără evoluție, iar stagnarea înseamnă de fapt involuție, pentru că nu există starea de echilibru perfect sau liniaritate.

În organizații, “dezvoltare” înseamnă să pui la dispoziția fiecărui individ un traseu propriu care să corespundă cu nevoile și aspirațiile sale, și bineînțeles în acord cu resursele disponibile ale companiei. Aici intervin programele de dezvoltare.

În concluzie, indiferent ce alegere face un angajator – să definească aceste programe ca beneficii sau parte din cultura organizațională – mai important este să aducă în completarea lor și „lipiciul” care va asigura continuitatea echipei și implicit, funcționarea business-ului.