Infofinanciar > Info > Programul Noua Casă nu mai este pe placul românilor. De ce nu își mai cumpără tinerii locuințe în 2024
Info

Programul Noua Casă nu mai este pe placul românilor. De ce nu își mai cumpără tinerii locuințe în 2024

Noua Casă (sursă foto: România Liberă)
Sursa foto Arhiva companiei

Programul Noua Casă nu mai este așa de popular printre tinerii din România. În 2024, din ce în ce mai puțini își achiziționează locuințe. Mai mult, programul guvernamental nu mai reprezintă un sprijin extrem de mare.

În prima lună a acestui an, băncile au avut doar 100 de cereri de finanțare prin intermediul programului Noua Casă. A fost acordat doar un procent din totalul bugetului acordat pentru program.

De ce nu mai cumpără tinerii case în 2024?

Experții imobiliari susțin faptul că tinerii sunt descurajați de prețurile din ce în ce mai mari la locuințe. Mai mult, un impact în achiziționarea unei case îl au și dobânzile majorate din cauza creșterii IRCC-ului.

Pragurile de finanțare din cadrul programului au rămas la 70.000, respectiv 140.000 de euro.

Plafonul de garanții din acest an al programului este de un miliard de lei, bani alocați de Ministerul Finanțelor. Programul Noua Casă susține achiziționare unei locuințe în condiții favorabile, cu sprijinul garantat din partea statului.

Cei acre doresc să-și cumpere o casă prin intermediul acestui program pot decide între două tipuri de credite. Acestea au procente diferite de avans, în funcție de prețul locuinței pe care ei vor să o cumpere.

Care sunt sumele maxime acordate prin intermediul Programului Noua Casă?

Se acordă 66.500 de euro pentru locuințele ce au un preț maxim de 70.000 de euro. În acest caz, valaorea avansului era de doar 5%.

În cazul caselor ce costă maxim 140.000 de euro, suma oferită este de 119.000 de euro. Aici, avansul solicitat este de 15%.

Evoluția IRCC-ului, Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor, este extrem de importantă în achiziționarea unei locuințe. O dată cu creșterea acestuia, se majorează și dobânzile. Astfel, este afectată capacitatea de rambursare a împrumutului.

În momentul actual, IRRC are o valoare de 5,97%. Se așteaptă ca acesta să scadă la 5,90% în cel de-al doilea trimestru al anului.

Pentru a putea face parte din acest program personale fizice trebuie să îndeplinească anumite condiții. În momentul în care solicită creditului, persoana în cauză trebuie să declare pe propria răspundere că nu deține o proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția nicio locuință, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită. De asemenea, trebuie să declare faptul că, în cazul în care deține, o proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția că aceasta nu a fost dobândită prin intermeidul Programului să că are o suprafață mai mică de 50 mp.

De asemenea, persoanele eligibile achiziționaează o singură locuință, prin intermediul unui credit acordat și garantat în condițiile Programului.

Cel care vrea să obțină un credit trebuie să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

Conform romaniatv.net, pe lângă avansul pentru o casă pe care creditorul trebuie să îl aibă, ei trebuie să aibă în vedere mai multe costuri. Printre acestea se numără depozitul colateral, comisionul anual de garantare către stat. De asemenea, trebuie să fie evidențiate și asigurările obligatorii și faculattive ale locuinței, taxele notariale și tarifele evaluatorului.