Infofinanciar > Info > Profit uriaș pentru principalele bănci din România. BT a raportat o creștere de 100% în primul trimestru al acestui an
Info

Profit uriaș pentru principalele bănci din România. BT a raportat o creștere de 100% în primul trimestru al acestui an

Rate banci
FOTO: evz.ro

Profitul din sistemul bancar poate atinge un nou record și în anul 2023 după maximul de anul când băncile au raportat un profit de de 10 miliarde de lei. Principalul motiv pentru care estimările sunt atât de pozitive ține de faptul că băncile au majorat atât creditarea cu 10-20% dar și dobânzile, prin urmare dacă creditarea funcționează corespunzător băncile vor susține economia românească.

Potrivit rezultatelor financiare, în primul trimestru al acestui an economia a mers bine, iar instituțiile de credit au finanțat sectorul privat, raportând astfel profituri tot mai mari.

Băncile și-au dublat profitul față de aceeași perioadă a anului trecut

Până la ora actuală grosul profitului obținut de instituțiile de credit au fost determinat de ascensiunea creditării și a economiei, de asemenea și faptul că dobânzile au rămas pe pantă ascendentă a avut un impact pozitiv asupra profitului raportat.

La nivelul întregului sistem bancar raportat, cea mai importantă sursă de finanțare a economiei reale, creditul privat și-a menținut trendul ascendent. Viteza medie anuală a creditelor (retail și corporate) au fost în T1/2023 de aproape 11%, până la o valoare de 3709,5 miliarde de lei.

Principalele bănci care și-au publicat rezultatele financiare sunt Banca Transilvania, BCR, Raiffeisen și Unicredit, bănci care de altfel au crescut creditarea cu procente care oscilează între 10 și 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, astfel profitul raportat pentru primul trimestru din 2023 a fost semnificativ mai mare.

Banca Transilvania și-a dublat profitul net în primul trimestru al anului 2023

În condițiile în care inflația a explodat în a doua parte a anului trecut, peste 16%, dobânzile la lei au avut același parcurs și iată că și în primul trimestru al acestui an, băncile țin dobânzile ridicate cu toate că inflația a scăzut sub 14,5%, potrivit ediției print a Ziarului Financiar din 08.05. 2023.

De exemplu, Banca Transilvania, cea mai mare, dăcă luăm în considerare activele de piața locală, a obținut în primul trimestru al acestui an un profit record de 676 milioane de lei, pentru a vă face o idee, este vorba de un profit net dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Soldul creditelor acordate de banca de la Cluj a crescut cu 16% față de perioada similară a anului trecut la 63,5 miliarde de lei. Banca a izbutit să obțină venituri operaționale de 1,44 miliarde de lei, ceea ce s-ar traduce printr-o creștere de 37%.

„Am început anul în forță, implementând planul nostru de creștere a activității și susținere a economiei naționale în ciuda climatului volatil și incert pe piețele financiare internaționale cât și pe plan intern. Suntem bine capitalizați, atât prin încorporarea profitului anului precedent cât și prin sumele atrase recent în cadrul emisiunii de obligațiuni de pe piețele internaționale, și pregătiți să susținem economia și clienții”, a declarat Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.