Infofinanciar > Info > Profesorii, revoltați de suspendarea grevei. „Am stat în grevă 3 săptămâni degeaba, nu am obținut nimic”
Info

Profesorii, revoltați de suspendarea grevei. „Am stat în grevă 3 săptămâni degeaba, nu am obținut nimic”

greva profesori Sursă foto Ziarul din Muscel
Sursă foto Ziarul din Muscel

Situația actuală din învățământ pare că va ajunge la un final. Greva profesorilor este pe cale de a înceta, dacă Guvernul se ține de promisiunile realizate la nivelul negocierilor avute cu liderii sindicatelor. Dar anumiți profesori nu sunt extrem de încântați de aceste demersuri și de decizia luată de sindicate conform căreia greva va fi întreruptă. Multe cadre didactice și-au exprimat nemulțumirea cu privire la aceste decizii, care după spusele acestora nu au fost realizate destul de transparent.

Sindicatele din Educație au anunțat astăzi că greva generală și protestele profesorilor de la nivelul țării vor fi anulate, având la bază o singură condiție, ca Guvernul să adopte o Ordonanță de Urgență ce conține prevederile promise.

Profesori nemulțumiți de decizia sindicatelor

Greva profesorilor și protestele ce au durat trei săptămâni sunt aproape de sfârșit. Sistemul de învățământ ar putea reveni la normal, iar aceste demersuri nu vor afecta situația școlară a elevilor sau examenele naționale. Angajații din Educație care și-au manifestat nemulțumirea cu privire la aceste măsuri de stopare a grevei admit că hotărârea de astăzi nu este corectă și nu a fost realizată transparent. Aceștia au afirmat că nu se știe care este procentul exact de oameni care au fost de acord cu această suspendare a grevei.

Unul dintre cadrele didactice ce și-au exprimat nemulțumirea cu privire la stoparea grevei generale este Florin Tudose, care predă la catedră de 25 de ani logică, filosofie și sociologie la Liceul Teoretic „Benjamin Franklin” din București. „Greva a început promițător, cu entuziasm, cu hotărâre, cu solidaritate și s-a prostit românește” a explicat profesorul, fiind extrem de revoltat cu privire la deciziile luate de sindicate. Acesta a afirmat că nu și-ar fi dorit ca greva să înceteze astăzi, având la nivel de explicație faptul că profesorii nu au obținut nimic în aceste săptămâni de pauză. Aceeași părere a fost enunțat-ă și de Anda Sturza, profesoară de filosofie la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București.

În cadrul unei opinii enunțate public, profesoara a explicat motivul pentru care angajații din învățământ au continuat greva după primele propuneri ale Guvernului, puse pe masa negocierilor. Anda Sturza a expus motive pertinente care au la bază un principiu simplu, profesorii nu mai cred în promisiunile oficialilor. Aceasta a explicat că oamenii competenți și care ar aduce rezultate foarte bune în această meserie aleg să nu profeseze din cauza salariilor extrem de mici, care nu pot acoperi nici măcar coșul mediu de cumpărături. Profesoara a explicat că guvernanți nu respectă legea existentă și astfel scad atractivitatea pentru meseria de profesor. „Sunt niște promisiuni pe o lege a salarizării care nu există. Deci nu este absolut nimic, nimic. Pur și simplu, am stat 3 săptămâni în grevă degeaba, n-am obținut nimic”, a spus Anda Sturza, profesoară.

Oferta Guvernului

Promisiunea Guvernului, care duce la oprirea imediată a grevei generale, precizează faptul că, în cadrul noii legi a salarizării, remunerația debutantului va fi adusă la nivelul salariului brut pe economie. În plus, în cadrul grilei de salarizare de la 1 ianuarie 2024, va fi inclusă prima tranșă de majorare salarială.

„Obligatoriu trebuie să intre în corpul legii acest procent – 50% să fie majorarea de la 1 ianuarie 2024. Dacă acest lucru nu se respectă, înseamnă că cei din această clasă politică sunt complet neserioși și și-au bătut joc de noi”, a declarat și Simion Hăncescu, liderul federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar. Sindicaliștii au mai precizat faptul că, în eventualitatea în care promisiunile Guvernului cu privire la majorările salariale nu vor fi respectate, greva va fi reluată, conform Libertatea .