Infofinanciar > Info > Un produs de la raft s-a scumpit și cu 50%! Tendința este una în creștere
Info

Un produs de la raft s-a scumpit și cu 50%! Tendința este una în creștere

produs radt alimente (sursă foto: profit.ro)
sursă foto: arhiva companiei

Faptul că prețurile sunt unele mari în cazul unor alimente regăsite la raft nu mai este o noutate. Este vorba despre o tendință ce se observă deja de cel puțin doi ani de zile. Însă, recent, un aliment specific înregistrează o majorare considerabilă al costului.

Românii plătesc în prezent un preț destul de mare pentru uleiul de măsline. Echipa de la Eurostat, Oficiul European pentru Statistică, a analizat mai multe date pentru luna ianuarie a acestui an. Analiza face referire la creșterea prețurilor mai multor produse alimentare, însă, în comparație cu aceeași perioadă a lui 2023, creșterea prețului pentru uleiul de măsline este mai mare cu până la o medie de 50%.

Uleiul de măsline este acum mai scump

S-a ajuns, în acest fel, conform analizei Eurotsta, ca în absolut toate statele membre Uniunii Europene (UE), acest aliment să fie mai scump la rafturile magazinelor. Cea mai mare majorare față de ianuarie 2023 se observă în Portugalia, unde uleiul de măsline este mai scump cu 69%. Apoi, cu până la 67% mai scump este acest produs chiar într-un stat cunoscut pentru producția sa, în Grecia.

Și în Spania procesntul este unul destul de mare. Diferența este de 63% față de prima lună a anului precedent. La nivel de Uniune, media ajunge la valoarea de 50%. Însă în România, majorarea de preț nu este una foarte mare. Procentul este unul la o diferență destul de mare față de țara de pe primul loc la acest clasament. În țara noastră, uleiul de măsline s-a scumpit la raft cu 13% în ianuarie 2024 față de aceeași perioadă a anului 2023.

Buzunarul afectat

Iar acest fenomen, pe lângă alte și alte scumpiri, are un efect destul de simțitor în cazul traiului zilnic. În rândul europenilor, uleiul de măsline este un aliment destul de popilar. Nu puțini sunt cei care îl folosesc în preparate de mâncare sau în anumite tratamente corporale în propria casă. Astfel, chiar și în ciuda scumpirilor, produsul se caută și se cumpără în continuare, chiar dacă buzunarul este afectat.

Prețul la uleiul de măsline a început să crească în cea de-a doua jumătate a anului 2023. În August, de exemplu, prețul acestui aliment ajunsese să fie cu 37% mai mare față de cel regăsit la raft în luna august a anului 2022. Iar în septembre, se observă un trend ascendent în acest sens. Căci se ajunge la o medie la nivel de Uniune de 44% în luna septembrie.

Mai apoi, abia în decembrie 2023 s-a observat o creștere mai lentă a prețului uleiului de măsline. În ultima lună din anul precedent, în comparație cu aceeași perioadă a lui 2022, pretul era mai mare cu o medie de 47%, scrie fanatik.ro.