Infofinanciar > Info > Producția de autoturisme în România a crescut cu 10%. Care sunt cele mai căutate mașini
Info

Producția de autoturisme în România a crescut cu 10%. Care sunt cele mai căutate mașini

Dacia Duster; sursă foto: gds.ro.
FOTO: gds.ro

Un raport al Asociației Constructorilor Români de Automobile (ACAROM) indică faptul că în luna trecută au fost produse în România aproximativ 50.000 de autoturisme, mai mult cu aproape 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. Dacia și Ford au construit în februarie 2022, 44.411 de vehicule.

De asemenea, în luna ianuarie industria constructoare de mașini a înregistrat o creștere de aproape 10% față de aceeași lună a anului 2022, prin urmare uzinele Dacia și Ford au asamblat 38.568 de mașini. Astfel, în primele două luni ale acestui s-au produs în România 87. 328 unități, mai mult cu 10,14% față de perioada ianuarie-februarie din 2022.

Producția autoturismelor Dacia au crescut în februarie 2022

Creșterea este una semnificativă dacă luăm în considerare faptul că în aceeași perioadă a anului trecut cei doi producători de autoturisme au asamblat 79.282 de autovehicule. Raportat la nivelul anului 2021, creșterea din 2022 a fost de doar 1,9%. Din totalul de autoturisme produse în România, 57.676 au fost asamblate în uzinele dacia de la Pitești, în timp ce Ford Otosan cu uzinele în Craiova a produs  29.652 de autoturisme.

În termeni comparativi, în primele două luni din 2022 uzinele Dacia au construit 40.694 de mașini în timp ce Ford a produs 38.588 de unități. Se poate remarca astfel, o creștere semnificativă în cazul uzinei din Mioveni în timp ce producția constructorului Ford a înregistrat o scădere drastică. Industria auto este unul dintre principalii susținători ai bugetului de stat. Doar producătorul Dacia contribuie prin taxe cu aproximativ 2% în Produsul Intern Brut.

Cele mai căutate mașini au fost cele care nu au depășit pragul de 20.000 de euro. „Mașinile care se încadrează până în 20.000 de euro au fost modelele cele mai vândute” a declarat pentru stirileprotv.ro, Adrian Mărășescu, director de vânzări auto. Cu toate că industria auto încă se confruntă cu o lipsă acută de componente „ până în momentul de față am început anul bine și s-ar putea să depășim aceste dificultăți și ne așteptăm la o producție mai mare în acest an”, a declarat Viorel Ungureanu, liderul Sindicatului Autoturisme Dacia.

Începând cu 2024 Ford va produce la Craiova și vehicule electrice

„Piața din România a absorbit undeva la 35-40.000 de unități fabricate în România, restul producției, în jur de 470.000, au mers către export”, a susținut Adrian Sandu, secretar general ACAROM. Creșterea producției în industria auto înseamnă că și alte sectoare industriale se dezvoltă „Duce la extinderea pe orizontală a furnizorilor de componente de mașini pentru fabrică din Pitești și pentru fabrică din Craiova. Duce la creșterea cifrei de afaceri a acestora”, a explicat Marian Mocan, decan al facultății de management și Producție în Transporturi.

Ford a anunțat, prin purtătoarea de cuvânt Ana Maria Timiș, că uzinele de la Craiova vor produce și autoturisme electrice. „În 2022, Ford Otosan a produs la Craiova peste 195.000 de vehicule. În 2024, va produce aici vehicule electrice”, potrivit stirileprotv.ro.

Odată cu trecerea epidemiei de COVID au scăzut și timpii de livrare, dacă în perioada pandemiei livrările putea dura până la 9 luni în momentul de față, timpii de așteptare s-au redus până la 4-6 luni în funcție de opțiunile autoturismului, potrivit stirileprotv.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.