Infofinanciar > Info > Probleme statului, rezolvate pe spatele românilor. Cresc taxele pe proprietăți din 2025
Info

Probleme statului, rezolvate pe spatele românilor. Cresc taxele pe proprietăți din 2025

Unii români nu plătesc taxe și impozite
sursa foto arhiva

Românii se vor confrunta cu multe schimbări. Aceștia vor avea de suportat noi taxe și impozite din 2025. Mai exact, este vorba de dările la stat pe care românii trebuie să le plătească pentru proprietăți. Acestea vor crește substanțial, lucru care va afecta un număr mare de persoane.

România este țara din Europa cu cel mai mare număr de proprietari. Astfel, noile creșteri de taxe și impozite vor avea un efect important la nivelul populației. Din 2025, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru dările la stat.

Cresc taxele pe proprietăți din 2025

Potrivit datelor, taxele și impozitele pe proprietăți vor crește substanțial din 2025. Astfel, autoritățile locale vor colecta suma mai mari pentru bugetul de stat. Aceste schimbări vor intra în vigoare odată cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 16/2022. Care are rolul de a schimba modul de calcul al taxelor.

„Anul 2025 pare atât de îndepărtat acum, când abia a început 2024, dar contribuabilii, persoane fizice şi juridice deopotrivă, trebuie să ştie că, pe lângă creşterile de impozite din acest an, peste numai 9 luni îi aşteaptă noi majorări, de data aceasta pe segmentul taxelor locale pe proprietate. Este vorba despre prevederi care schimbă esenţial modul de calcul al acestora, stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 16/2022” a explicat Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică, EY România.

Nu există bani pentru investiții

Motivația principală a deciziilor de modificare a calculului acestor taxe este legată exclusiv de contextul intern. Ne confruntăm cu o situație dificilă în care bugetele locale nu reușesc să genereze venituri suficiente. În așa fel încât să poată face față cheltuielilor locale. Pentru a lăsa buget și la nivel de investiții. Primăriile solicită completări de buget. În scopul de a finaliza investiții la nivel macroeconomic și strategic, de interes național.

„Bugetul naţional suferă deja de ‘necolectare’, ştiut fiind faptul că România se situează la coada clasamentului european, ca grad de colectare a taxelor în PIB (27% versus 42% media europeană). În cele mai multe ţări din UE, autorităţile locale se finanţează masiv din taxele locale şi mai puţin de la bugetul central” a spus Alex Milcev.

Recomandările FMI

Un alt factor care a stat la baza deciziei de majorare a taxelor este recomandarea din partea forurilor internaționale. Spre exemplu, FMI a evidențiat necesitatea măsurilor pentru reducerea presiunii la nivelul bugetului de stat.

„De aceea, se impune o reformă profundă a politicilor fiscale: reforma impozitului pe venit, reforma TVA, taxe ecologice, reforma pensiilor, dar şi a sistemului de impozitare a proprietăţilor. De notat faptul că nu este vorba doar despre problema realocării între bugete, ci şi despre faptul că actualele taxe locale pe proprietate sunt mult mai mici faţă de media europeană” a spus expertul.

Veniturile colectate din taxe, sub media UE

Datele indică faptul că impozitele pe proprietate la nivelul UE au reprezentat aproximativ 2,7% din totalul taxelor colectate în 2022. La nivelul României, acest procent este de 0,4%. În acest context, din 2025, regulile impozitării locale se vor schimba. În loc să fie legate de guvern, autoritățile locale vor trebui să devină din ce în ce mai independente.

„Practic, vorbim despre două elemente importante în această schimbare. În primul rând, la clădiri (unde se colectează sumele cele mai mari) se modifică intervalele de impunere, prin eliminarea plafonului maximal, care va fi de minimum 0,1% pentru rezidenţiale (azi se situează între 0,08% şi 0,2%) şi minimum 0,5% la nerezidenţiale (azi e între 0,2% – 1,3%). Deci, autorităţile locale vor putea ajusta taxa flexibil, în funcţie de propriile nevoi şi desigur în funcţie de cerere şi ofertă” a spus Alex Milcev, conform România TV .