Infofinanciar > Info > Prioritate pentru femeile însărcinate la ghișee și casierii! Un nou proiect legislativ, chiar de 8 martie
Info

Prioritate pentru femeile însărcinate la ghișee și casierii! Un nou proiect legislativ, chiar de 8 martie

ghiseu femei realitateamedia.ro
sursă foto: realitateamedia.ro

Un nou proiect de lege este acum în discuție, un proiect care, dacă va ajunge să fie aprobat, va reglementa prioritatea femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani la cozile casieriile unităţilor comerciale publice şi private, dar și în ceea ce privește serviciile oferite de aceste instituții. Inițiativa aceasta aparține de această dată trei parlamentari din partea Partidului Național Liberal (PNL).

Semnatarii acestei inițiative sunt deputații Mara Calista, Alin Ignat şi Florin Alexandru Alexe care doresc acum ca legea să ofere protecție unor categorii de persoane aflate în anumite situații speciale, adică femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până în cinci ani. În plus, se vorbește în acest nou proiect și despre locuri de parcare speciale pentru femeile însărcinate.

Florin Alexe a oferit deja o declarație în acest sens, susținând că a fost întocmită o analiză a acestei situații ce evidențiază faptul că România este mult în urmă la acest capitol. Unele state din Uniunea Europeană au de mult timp o astfel de lege. „Am văzut că în Portugalia există, am văzut că în Spania există, am văzut că în Franţa există, sub diferite forme, legi asemănătoare. Am început să lucrăm cu colegii noștri şi am ajuns la această formă finală, pe care o vom depune astăzi, sugestiv, de 8 Martie, care spune simplu: Atunci când o persoană însărcinată sau cu un copil sub cinci ani vine la o coadă, are prioritate”.

Amenzi pentru „băgatul în față”

Această prioritate este abordată de unele companii, însă doar în teorie, nu și în practică, căci foarte multe persoane foloseau ghișeele și casieriile destinate persoanelor gravide, neacordând prioritate. „Prin lege, practic, stabilim şi o contravenție. Adică, unitățile comerciale sunt obligate să aibă acea casă prioritară sau dacă nu au acea casă prioritară, să dea prioritate la celelalte case”, a mai explicat deputatul Alexe.

În plus, se are în vedere și desemnare unor locuri de parcare special destinate pentru femeile însărcinate. Ar urma ca un procent de 4% din numărul total de locuri de parcare ale instituțiilor publice și ale celor comerciale publice și private, precum şi în spaţiile de parcare organizate. Acestea vor urma să fie semnalizate, pe modelul celor destinate pentru persoanele cu dizabilități. „Ideea realizării acestui proiect de lege este fundamentată pe constatările şi experiențele dobândite în realitatea cotidiană românească, însă are la bază şi o serie de documente sau practici europene şi de pe alte continente”, susțin liberalii în proiectul de lege.

Organele de lege pot fi sesizate

După cum s-a menționat și mai sus, acest proiect de lege vine și cu posibile noi contravenții, iar acestea ar urma să fie cuprinse între 200 și 100.000 de lei, în funcție de gravitatea celor întâmplate. Chiar și așa, se menționează și anumite excepții. Reprezentanții instituțiilor publice, precum angajații Ministerului de Interne, ai Jandarmeriei sau ai unităţilor medicale publice, care se află în timpul serviciului vor fi scutiți de amendă.

„Faptele prevăzute de prezenta lege nu constituie contravenţii dacă sunt săvârşite de către angajaţii Ministerului de Interne, ai Jandarmeriei Române, ai unităţilor medicale publice ori private precum şi de către angajaţii Inspectoratului Situaţiilor de Urgenţă, aflaţi în exercitarea atribuţiilor ori obligaţiilor de serviciu. Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii contravenţionale prevăzute la alin. (1) se fac de către agenţii de circulaţie sau de către personalul de control cu atribuţii în acest sens. Sumele obţinute din aplicarea amenzilor se fac venit la bugetul de stat”, se mai arată în proiect, informează news.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.