Infofinanciar > Info > Prinde contur protejarea naturii în România. Se lansează Angajamentul pentru Mediu
Info

Prinde contur protejarea naturii în România. Se lansează Angajamentul pentru Mediu

mediu sursa foto Wasteix
Sursa foto: Wasteix

În România, s-a lansat o inițiativă fără precedent care vizează natura: Angajament pentru Mediu. Acest demers își propune să reunească comunitatea de business din țara noastră în asumarea unui viitor sustenabil, perfect pentru mediu.

Inițiatorii acestui proiect sunt cei de la eMAG, împreună cu Fundația Conservation Carpathia și GreenTech. Acesta are scopul de a încuraja și a susține companiile din România în adoptarea unor măsuri concrete pentru protejarea mediului și totodată, pentru prevenirea schimbărilor climatice, care reprezintă o mare problemă pentru întreaga planetă. Acesta poate contribui și la reducerea amprentei de carbon a companiilor din România.

Uniunea Europeană are în plan reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, dar și realizarea neutralității climatice până în 2050. Creșterea economică va fi decuplată de creșterea emisiilor.

Acest proiect poate fi accesat de companiile care își asumă să parcurgă cinci pași: calcularea amprentei de carbon, reducerea amprentei de carbon, compensarea emisiilor care nu au putut fi evitate, publicarea unui raport nefinanciar și aderarea la o inițiativă globală.

Semnatarii pot intra pe platforma Angajamentului pentru Mediu www.angajamentpentrumediu.ro, care deține instrumente disponibile pentru calcularea amprentei de carbon și definirea unui plan de măsuri concrete pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.  

eMAG, Conservation Carphatia și Greentech sunt parteneri în acest proiect

„Nicio organizație nu poate reuși să susțină schimbarea de care avem nevoie cu toții de una singura, de aceea ne dorim să lucrăm alături de companii din toate sectoarele economice pentru a contribui la un viitor sustenabil. Angajamentul pentru Mediu este primul demers ce reunește mediul de afaceri din România în asumarea unui viitor sustenabil, în acord cu direcția europeană, și reprezintă o oportunitate pentru toate companiile responsabile din România, care vor putea acționa concret pentru reducerea amprentei de carbon. Companiile care se alătură demersului vor beneficia de cunoștințele necesare acestei transformări treptate, care nu generează costuri suplimentare. Această transformare este precum a fost digitalizarea acum 10-15 ani: cu cât începi mai devreme, cu atât vei avea un avantaj mai mare”, a declarat președintele executiv eMAG, Iulian Stanciu.

Orice companiei, indiferent de domeniul de activitate și indiferent de nivelul de emisii poate adera la Angajament. Această participare poate fi folosită și în fața clienților, având în vedere faptul că sustenabilitatea este un criteriu din ce în ce mai important în alegerea bunurilor, serviciilor sau a partenerilor de business.

Fundația Conservation Carphatia se implică în acest demers pentru a avea rezultate durabile.

„Fiecare pas pe care-l facem, atât la nivel individual, cât și ca organizații, lasă o amprentă asupra mediului, care este tot mai vizibilă în schimbările climatice pe care le trăim. Dincolo de conștientizarea acestei probleme, credem că este nevoie de pași concreți pe care să-i facem pentru a încetini acest ritm și a schimba felul în care facem lucrurile. Angajamentul pentru Mediu este parte din soluțiile la care au acces companiile pentru a adresa problemele climatice. Companiile care vor să urmeze acest drum, au ocazia să învețe de la alții sau să îi ajute pe alții să avanseze în direcția reducerii amprentei de carbon a afacerii lor. Ceea ce facem noi la Carpathia pentru natură este susținut și de companii responsabile prin proiecte de CSR, dar în cazul companiilor, impactul major vine din acțiuni ce țin de operațiunile lor directe, tocmai prin asumarea reducerii amprentei lor de carbon”, a declarat Barbara Promberger, Director Executiv Fundația Conservation Carpathia.

Greentech este de părere că va avea un rol extrem de important în stimularea companiilor din România pentru adoptarea unor măsuri concrete de reducerea a emisiilor, în beneficiul tuturor.

“Obiectivul ambițios al Green Deal, de reducere globală a emisiilor de carbon pe continentul european, nu poate fi atins fără implicarea actorilor principali din piață într-un demers ferm. Credem cu tărie că această platformă este necesară și va juca un rol important în stimularea companiilor din România să adopte măsuri concrete de reducere a emisiilor, cu numeroase beneficii pentru mediu. De aceea, ne-am alăturat cu entuziasm proiectului, în calitate de partener fondator, punând la dispoziția celor care vin alături de noi, expertiza de peste 20 de ani în reciclare și soluții circulare de revalorificare materială, precum și aceea de unic reciclator european ce a primit validarea Gold Standard pentru emiterea de certificate de carbon pentru piața voluntară a emisiilor”, a declarat Alina Elena Genes, GreenGroup Divizie Reciclare PET – Europa Centrală și de Est.